Meksykańska zupa z mięsem mielonym to rozgrzewająca propozycja, która idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowe dni. Jest pożywna, aromatyczna i pyszna. Znajdziesz w niej dużo zdrowych dodatków, które wspomogą twój organizm w codziennym funkcjonowaniu. Zupa zawiera w swoim składzie fasolę oraz kukurydze, które w połączeniu z odpowiednimi przyprawami idealnie oddają smak dalekich zakątków świata. To danie jest szybkie w przygotowaniu bo zajmie Ci jedynie 40 minut, jest idealne na obiad dla całej rodziny.
Kategoria: Obiad
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować zupę 2 w 1?
Składniki:
- 700 gram mięsa mielonego wołowego
- 500 gram passaty pomidorowej
- 700 ml bulionu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 czerwone cebule
- 150 gram kukurydzy z puszki
- 300 gram czerwonej fasoli z puszki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 2 łyżeczki
- czosnek grys – 2 łyżeczki
- pietruszka liść – 3 łyżeczki
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona – 1 łyżeczka
- kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Marchew, pietruszkę oraz czerwoną cebulę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać oliwę z oliwek i dusić około 10 minut
2. Do duszonych warzyw wrzucić mięso, czosnek grys passatę pomidorową, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy i cukier
3. Gotować 30 minut, co jakiś czas mieszając
5. Na koniec dodać fasolę czerwoną oraz kukurydzę i gotować jeszcze 10 minut.
6. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz udekorować ją świeżą lub suszoną pietruszką. Smacznego:)