Aromatyczna Szarlotka z Wanilią i Gałką Muszkatołową

Dziś mam dla Was przepis na coś wyjątkowego – aromatyczną szarlotkę z wanilią i gałką muszkatołową. To idealne połączenie smaków, które sprawi, że Wasze podniebienia będą zachwycone. Przygotowanie tej szarlotki jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Waszych bliskich.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (schłodzonego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • 1 łyżka śmietany 18%

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta)
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon mielony – 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona – 1/4 łyżeczki
  • wanilia laski – 1 sztuka
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta:

  1. W dużej misce przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać schłodzone masło, pokrojone na małe kawałki. Rozetrzeć palcami lub użyć siekacza do ciasta, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodać cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, formując kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

2. Przygotowanie nadzienia:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Skropić jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. W dużej misce wymieszać jabłka z cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i mąką ziemniaczaną.
  4. Jeśli używasz laski wanilii, przekrój ją wzdłuż i wyłuskaj nasionka. Dodaj nasionka do jabłek.

3. Składanie szarlotki:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka).
  2. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
  3. Większą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wyłożyć nim spód oraz boki formy do pieczenia (około 24 cm średnicy).
  4. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, równomiernie rozprowadzając.
  5. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę lub rozwałkować i przykryć jabłka (można też wykonać dekoracyjne paski).

4. Pieczenie:

  1. Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.
  2. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

5. Podanie: Szarlotkę można podawać na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Na zimno smakuje równie wyśmienicie.


Mam nadzieję, że ten przepis na aromatyczną szarlotkę z wanilią i gałką muszkatołową przypadnie Wam do gustu. Przyprawy użyte w tym przepisie nadadzą Waszej szarlotce niezwykłego charakteru i sprawią, że stanie się ona ulubionym deserem w Waszym domu.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.