Chyba nie ma nic lepszego od domowego pieczywa. Samodzielnie przygotowany chleb i bułki to hit każdego śniadania. Jeszcze lepiej smakują przygotowane wspólnie z rodziną. Choć przygotowanie domowego pieczywa zajmuje trochę czasu to z pewnością warto bo smak wynagrodzi wszystko. Nasze bułeczki pszenne z ziołami najlepiej smakują w połączeniu ze świeżym masłem. Są aromatyczne, chrupiące i pyszne, a przy tym zdrowe bo połączone z ziołami. Ten sprawdzony i niezawodny przepis z pewnością pokocha cała rodzina. Bułeczki ziołowe są idealne zarówno na śniadanie jak i kolację. My je uwielbiamy! Jeżeli jeszcze nigdy nie upiekliście własnego pieczywa to szybko musicie to zmienić. Ten przepis to idealny pretekst do tego, aby rozpocząć swoją kulinarną przygodę z domowym pieczywem. Przygotuj je razem z nami i naszymi dodatkami.
Kategoria: Śniadanie
Czas przygotowania: 15 min + czas wyrastania i pieczenia
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszne bułeczki pszenne z ziołami?
Składniki:
- 700 gram mąki pszennej
- 350 ml ciepłej wody
- 60 gram świeżych drożdży
- 60 gram oleju
- szczypta cukru
- 1 jajko
- sól – 2 łyżeczki
- mak niebieski – 2 łyżeczki
- szczypiorek rurka – 1 łyżeczka
- pietruszka liść – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, wodę, sól, zioła, olej,drożdże oraz cukier wsypać do miski i wyrobić ciasto
2. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia
3. Z powstałego ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć po 6 sztuk na blaszce i odstawić do wyrośnięcia, przykryte czystą ściereczką
4. Pod koniec wyrastania ciasta nagrzać piekarnik do 200°C, a każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem
5. Wedle uznania bułeczki można posypać ulubionymi dodatkami takim jak mak czy sezam
6. Piecz bułeczki 30 min / 200°C
7. Po tym czasie bułeczki pszenne są gotowe. Podawaj je po ostudzeniu:)