Aromatyczny chlebek ziołowy to fajna wersja do odrywania i maczania w dipie. Wygląda bardzo ładnie i do tego wspaniale smakuje. Nie jest skomplikowany i nie wymaga dużo pracy. Chlebek ziołowy idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie i przekąskę jak i na grilla oraz piknik. Można jeść go krojonego oraz w formie rwanej. Chlebek ziołowy świetnie komponuje się z grillowanym mięsem i sałatkami. Smakuje pysznie maczany w dipach i sosach. Jest pulchny i aromatyczny, z pewnością zaskoczy wszystkich najbliższych.
Zrób chlebek ziołowy razem z nami i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!
Kategoria: Śniadanie
Czas przygotowania: 15 min + czas wyrastania i pieczenia 1 godzina
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować pyszny chlebek ziołowy?
Składniki:
Ziołowe masełko
- 30 gram masła
- sól – 0,5 łyżeczki
- cebula grys – 2 łyżki
- czosnek płatek – 1 łyżeczka
- natka pietruszki – 2 łyżeczki
- bazylia – 1 łyżeczka
- kolendra liść – 1 łyżeczka
Ciasto
- 300 gram mąki pszennej
- 150 wody letniej
- 20 gram drożdży świeżych
- sól – 1 łyżeczka
- szczypta cukru
- 30 gram oleju
- masło do natłuszczenia
Sposób przygotowania:
1. Do miękkiego masła dodać cebulę grys, czosnek płatek, natkę pietruszki, bazylię, kolendrę liść, sól – wszystko wymieszać i przełożyć do miseczki
2. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę, cukier, drożdże, sól oraz olej – wyrób ciasto i przełóż na oprószony mąką blat
3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt 30 x 20 cm i posmaruj wcześniej przygotowanym masłem
4. Pokrój je w pasy szerokie na około 4 cm. Każdy pas złóż w harmonijkę
5. Małą blaszkę natłuść masłem i włóż harmonijki
6. Odstaw na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C
7. Chlebek ziołowy piecz przez około 20 – 25 minut
8. Podawaj kiedy wystygnie, smacznego:)