Chlebek ziołowy

Aromatyczny chlebek ziołowy to fajna wersja do odrywania i maczania w dipie. Wygląda bardzo ładnie i do tego wspaniale smakuje. Nie jest skomplikowany i nie wymaga dużo pracy. Chlebek ziołowy idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie i przekąskę jak i na grilla oraz piknik. Można jeść go krojonego oraz w formie rwanej. Chlebek ziołowy świetnie komponuje się z grillowanym mięsem i sałatkami. Smakuje pysznie maczany w dipach i sosach. Jest pulchny i aromatyczny, z pewnością zaskoczy wszystkich najbliższych.

Zrób chlebek ziołowy razem z nami i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!

Kategoria: Śniadanie

Czas przygotowania: 15 min + czas wyrastania i pieczenia 1 godzina

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować pyszny chlebek ziołowy?

Składniki:

Ziołowe masełko

Ciasto

  • 300 gram mąki pszennej
  • 150 wody letniej
  • 20 gram drożdży świeżych
  • sól – 1 łyżeczka
  • szczypta cukru
  • 30 gram oleju
  • masło do natłuszczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miękkiego masła dodać cebulę grys, czosnek płatek, natkę pietruszki, bazylię, kolendrę liść, sól – wszystko wymieszać i przełożyć do miseczki

2. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę, cukier, drożdże, sól oraz olej – wyrób ciasto i przełóż na oprószony mąką blat

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt 30 x 20 cm i posmaruj wcześniej przygotowanym masłem

4. Pokrój je w pasy szerokie na około 4 cm. Każdy pas złóż w harmonijkę

5. Małą blaszkę natłuść masłem i włóż harmonijki

6. Odstaw na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C

7. Chlebek ziołowy piecz przez około 20 – 25 minut

8. Podawaj kiedy wystygnie, smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.