Chłodnik

Chłodnik to zupa podawana na zimno. Przygotowuje się go z drobno krojonych warzyw lub owoców. Chłodnik może występować w różnych wersjach. Hiszpanie mają swoje Gazpacho, Bułgarzy Tarator, a Francuzi Vichyssoise. W naszej rodzimej kuchni przygotowuje się oczywiście chłodnik litewski i to on podbija nasze kubki smakowe. My przygotowaliśmy dziś swoją wersję chłodnika i choć pogoda nam nie sprzyja to ta pyszna zupa z powodzeniem może podawana być jako pierwsze danie lub przekąska w ciągu dnia. Jest lekka i orzeźwiająca, a ze względu na dużą zawartość warzyw i ziół wykazuje wiele cennych dla naszego organizmu właściwości zdrowotnych. Przygotujesz ją z gotowanych warzyw dlatego nie ma problemu z ich dostępnością.

Przygotuj razem z nami pyszny i zdrowy chłodnik!

Kategoria: Zupa

Czas przygotowania: 15 min

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować chłodnik?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1.Jajka ugotować na twardo

2.Buraki, rzodkiewkę i ogórki drobno posiekać i przełożyć do garnka

3. Dodać koperek, natkę pietruszki, jogurt, śmietanę, cukier i przyprawy

4. Udekorować ugotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki, pokrojonym buraczkiem oraz pietruszką i koperkiem

5. Smacznego:)

1 comment

    […] Chłodniki ➤ Chłodnik […]

Komentarze są wyłączone

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.