Chłodnik to zupa podawana na zimno. Przygotowuje się go z drobno krojonych warzyw lub owoców. Chłodnik może występować w różnych wersjach. Hiszpanie mają swoje Gazpacho, Bułgarzy Tarator, a Francuzi Vichyssoise. W naszej rodzimej kuchni przygotowuje się oczywiście chłodnik litewski i to on podbija nasze kubki smakowe. My przygotowaliśmy dziś swoją wersję chłodnika i choć pogoda nam nie sprzyja to ta pyszna zupa z powodzeniem może podawana być jako pierwsze danie lub przekąska w ciągu dnia. Jest lekka i orzeźwiająca, a ze względu na dużą zawartość warzyw i ziół wykazuje wiele cennych dla naszego organizmu właściwości zdrowotnych. Przygotujesz ją z gotowanych warzyw dlatego nie ma problemu z ich dostępnością.
Przygotuj razem z nami pyszny i zdrowy chłodnik!
Kategoria: Zupa
Czas przygotowania: 15 min
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować chłodnik?
Składniki:
- 150 gram gotowanych buraczków
- 150 gram rzodkiewki
- 400 gram ogórków
- 250 gram śmietany kwaśnej
- 300 ml jogurtu naturalnego
- pietruszka liść – 3 łyżki
- koper igiełka – 2 łyżki
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- 1 łyżeczka cukru
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo
2.Buraki, rzodkiewkę i ogórki drobno posiekać i przełożyć do garnka
3. Dodać koperek, natkę pietruszki, jogurt, śmietanę, cukier i przyprawy
4. Udekorować ugotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki, pokrojonym buraczkiem oraz pietruszką i koperkiem
5. Smacznego:)
[…] Chłodniki ➤ Chłodnik […]