Chrupiące pierniczki świąteczne

Nic tak bardzo nie wprowadza świątecznego nastroju jak domowe pierniczki. Ich zapach dociera do każdego zakątka domu i sprawia, że święta w gronie najbliższych smakują jeszcze lepiej:) Uwielbiamy pierniczki za ich charakterystyczny, korzenny smak i aromat. Są pyszne, chrupiące i delikatne.

Przygotuj razem z nami pyszne i chrupiące pierniczki świąteczne:)

Kategoria: Deser

Czas przygotowania: 40 min

Liczba porcji: 70 szt

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować pyszne i chrupiące pierniczki?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1.Do garnka włożyć masło, cukier oraz miód. Wszystko podgrzać mieszając

2. Dodaj resztę składników: mąkę, jajka, kakao, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, kardamon, ziele angielskie, anyż, sól i proszek do pieczenia

3. Wyrobić ciasto

4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut

5. Ciasto wyciągnij z lodówki i podziel na 2 równe części

6. Rozwałkuj każdą z nich i wycinaj wzory pierniczków za pomocą foremel

7. W zależności jakiej grubości chcesz pierniczki rozwałkuj ciasto odpowiednio na 4mm lub 6mm

8. Rozgrzej piekarnik do 180°C i na blaszce ułóż papier do pieczenia

9. Piecz po kolei przez 8-10 minut

10. Pozostaw do ostudzenia

11. Ostudzone pierniczki możesz udekorować

12.Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.