Nic tak bardzo nie wprowadza świątecznego nastroju jak domowe pierniczki. Ich zapach dociera do każdego zakątka domu i sprawia, że święta w gronie najbliższych smakują jeszcze lepiej:) Uwielbiamy pierniczki za ich charakterystyczny, korzenny smak i aromat. Są pyszne, chrupiące i delikatne.
Przygotuj razem z nami pyszne i chrupiące pierniczki świąteczne:)
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 70 szt
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszne i chrupiące pierniczki?
Składniki:
- 200 gram miodu
- 150 gram masła
- 150 gram cukru (najlepiej trzczinowego)
- 550 gram mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 3 łyżeczki kakao
- imbir mielony – 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa mielona – 2 łyżeczki
- goździki mielone – 1 łyżeczka
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- kardamon mielony – 1 łyżeczka
- ziele angielskie mielone – 0,5 łyżeczki
- anyż mielony – 1/4 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć masło, cukier oraz miód. Wszystko podgrzać mieszając
2. Dodaj resztę składników: mąkę, jajka, kakao, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, kardamon, ziele angielskie, anyż, sól i proszek do pieczenia
3. Wyrobić ciasto
4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut
5. Ciasto wyciągnij z lodówki i podziel na 2 równe części
6. Rozwałkuj każdą z nich i wycinaj wzory pierniczków za pomocą foremel
7. W zależności jakiej grubości chcesz pierniczki rozwałkuj ciasto odpowiednio na 4mm lub 6mm
8. Rozgrzej piekarnik do 180°C i na blaszce ułóż papier do pieczenia
9. Piecz po kolei przez 8-10 minut
10. Pozostaw do ostudzenia
11. Ostudzone pierniczki możesz udekorować
12.Smacznego:)