Proste, szybkie i niebiańsko pyszne…takie jest nasze ciasto czekoladowe. Przygotowywane z gorzkiej czekolady i kakao z dodatkiem aromatycznych przypraw, które w subtelny sposób podkreślają jego smak. Jest bardzo czekoladowe i wilgotne, a to sprawia, że znika praktycznie od razu. Jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy co sprawia, że robi się je z przyjemnością. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, przyciąga swoim niecodziennym smakiem i aromatem. Zrób je razem z nami i poczuj jak wspaniale smakuje, w końcu niedługo święta:)
Kategorie: Deser
Czas przygotowania: 1h
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować ciasto czekoladowe?
Składniki:
- 250 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram masła
- 6 jajek
- 200 gram cukru
- 20 gram kakao
- 60 gram mąki pszennej
- goździki mielone – szczypta
- kardamon mielony – szczypta
- gałka muszkatołowa mielona – szczypta
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić
2. Dodać 40 gram cukru i wymieszać
3. Do garnka wsypać pozostały cukier, dodać masło, żółtka i podgrzać. Następnie dodać czekoladę i kakao, wszystko podgrzać i wymieszać
4. Dodać mąkę i wymieszać
5. Do masy dodać ubite wcześniej białka i wymieszać delikatnie
6. Piekarnik nagrzać do 200°C
7. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
8. Przelać masę do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika
9. Piec około 15 minut
10. Ciasto jest gotowe, smacznego:)