Ciasto z makiem

Ciasto z makiem to przyjemna propozycja deseru dla całej rodziny. Połączenia kruchego ciasta z makiem sprawia, że masa makowa jest wilgotna i słodka. Ten deser jest łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny. Z pewnością musisz przygotować je na weekend z rodziną.

Smacznego:)

Kategoria: Deser

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować ciasto z makiem?

Skłądniki:

  • mak niebieski (mielony)
  • 2,5 kostki masła
  • 8 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 150 gram cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miód 100 gram
  • orzechy włoskie – 50 gram
  • cukier – 100 gram
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski

2. Dodajemy zimne pokrojone masło (200 gram) i siekamy tworząc kruszonkę. Dodajemy 6 żółtek oraz cukier puder. Ponownie zagniatamy

3. Połowę ciasta przekładamy do formy (jak spód), a drugą połowę zawiniętą w folię wkładamy do zamrażalnika

4. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C / 15 min lub jak ciasto się zarumieni

5.Mak zalewamy wrząca wodą (do poziomu maku) i studzimy. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody

6. Przekładamy do miski. Do naczynia wkładamy masło (50 gram), cukier (100 gram) i miód. Ucieramy na gładką masę i dodając 2 jajka

7. Dodajemy odsączony mak, skórkę kandyzowaną, rodzynki i posiekane orzechy

8. Mieszamy do połączenia składników

9. Pozostałe białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową

10. Na wierzch ścieramy pozostałą połowę ciasta

11. Ciasto pieczemy 180 °C / 35 min

12. Po tym czasie ciasto wyciągamy z pieca

13. Podajemy po ostudzeniu, smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.