Ciasto z makiem to przyjemna propozycja deseru dla całej rodziny. Połączenia kruchego ciasta z makiem sprawia, że masa makowa jest wilgotna i słodka. Ten deser jest łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny. Z pewnością musisz przygotować je na weekend z rodziną.
Smacznego:)
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować ciasto z makiem?
Skłądniki:
- mak niebieski (mielony)
- 2,5 kostki masła
- 8 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 150 gram cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- miód 100 gram
- orzechy włoskie – 50 gram
- cukier – 100 gram
- skórka pomarańczowa kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski
2. Dodajemy zimne pokrojone masło (200 gram) i siekamy tworząc kruszonkę. Dodajemy 6 żółtek oraz cukier puder. Ponownie zagniatamy
3. Połowę ciasta przekładamy do formy (jak spód), a drugą połowę zawiniętą w folię wkładamy do zamrażalnika
4. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C / 15 min lub jak ciasto się zarumieni
5.Mak zalewamy wrząca wodą (do poziomu maku) i studzimy. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody
6. Przekładamy do miski. Do naczynia wkładamy masło (50 gram), cukier (100 gram) i miód. Ucieramy na gładką masę i dodając 2 jajka
7. Dodajemy odsączony mak, skórkę kandyzowaną, rodzynki i posiekane orzechy
8. Mieszamy do połączenia składników
9. Pozostałe białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową
10. Na wierzch ścieramy pozostałą połowę ciasta
11. Ciasto pieczemy 180 °C / 35 min
12. Po tym czasie ciasto wyciągamy z pieca
13. Podajemy po ostudzeniu, smacznego:)