Czerwone pesto inaczej nazywane pesto rosso to pasta przygotowywana na bazie pomidorów i orzechów, która najczęściej wykorzystywana jest w kuchni włoskiej. Używana jest głównie do przyprawiania makaronu, przekąsek czy smarowania pieczywa. Czerwone pesto można przygotować na zapas i przechowywać w słoiczku w lodówce. W połączeniu z makaronem smakuje wspaniale i tak samo wygląda. Pesto to bardzo zdrowy dodatek, który z pewnością warto włączyć do diety. Jego przygotowanie jest bajecznie łatwe i szybkie. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować ze sobą i gotowe. Zapraszamy:)
Kategoria: Pasta
Czas przygotowania: 10 min
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować czerwone pesto?
Składniki:
- pomidor płatek – 100 gram
- papryka chilli grys – bez nasion – pół łyżeczki
- oliwa z oliwek – 100 gram
- 1 ząbek czosnku
- 30 gram sera pecorino
- 20 gram orzechów piniowych
- 20 gram orzechów nerkowca
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz cayenne – szczypta
Sposób przygotowania:
1. Ser pecorino, czosnek, orzechy, pomidor płatek i papryczkę chilli, rozdrobnić blenderem
2. Dodać sól, pieprz cayenne oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać
3. Czerwone pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce