Czym się różni cynamon cassia od cejlońskiego?

Cynamon to bardzo popularna przyprawa. Szczególne rozchwytywana staję się w okresie świąt, kiedy w kuchni spędzamy coraz więcej czasu. Nic tak nie podkreśla smaku domowych wypieków jak on. Szarlotka, cynamonowe ciasteczka czy ryż z jabłkami, nie smakowałyby tak bez jego dodatku. Oprócz swego wyjątkowego smaku i zapachu, cynamon wykazuje szereg właściwości zdrowotnych z którymi warto się zapoznać. W sklepach internetowych dostępne są przeważnie dwa rodzaje cynamonu. Cynamon cejloński nazywany tym prawdziwym oraz najbardziej popularny i znany praktycznie każdemu cynamon chiński zwany cynamonem cassia. Te dwa rodzaje cynamonu różnią się znacznie między sobą. Warto wiedzieć o nich trochę więcej:)

Czym tak naprawdę różnią się od siebie te dwa rodzaje cynamonu?

Jako pierwsza na tapet pójdzie najbardziej popularna odmiana cynamonu, czyli cynamon cassia lub inaczej nazywany cynamonowiec chiński. To właśnie tę odmianę dostaniecie na półkach sklepów i marketów zarówno w formie mielonej jak i całych lasek. Cinnamomum cassia bo to jego łasińska nazwa jest jednym z najstarszych przypraw świata. Pomimo nazwy, która łączy go z państwem uprawiany jest najczęściej w Wietnamie. Cynamonowiec cassia jest wiecznie zieloną rośliną. Wymaga klimatu tropikalnego lub subtropikalnego. Korę tego cynamonowca pozyskuje się z 10 letnich drzew. Na pierwszy rzut oka, od cynamonowca cejlońskiego różni go przede wszystkim kolor, a ten waha się od brązowego po rdzawy. Jego laski są grube i twarde. Laski cynamonowca cassia pozyskuje się z kory wewnętrznej, którą oddziela się od gałęzi. Cynamon cassia ma w sobie wiele cennych wartości zdrowotnych. Po pierwsze jego kora zawiera około 2% olejku, garbniki, związki śluzowe i żywicę. Cynamon ten wspiera procesy trawienne pomaga więc w przypadku wzdęć, braku łaknienia oraz stanach skurczowych jelit. Rozgrzewa organizm dlatego warto dodawać go do naparów w czasie zimowych dni. Wspiera również naszą odporność. Ponadto obniża on poziom cukru we krwi. Co więcej wyciąg z kory cynamonowca cassia wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Cynamon cassia od cejlońskiego odróżnia również zawartość kumaryny i to właśnie ta substancja powoduje, że cynamon cassia nosi miano mniej zdrowego. Kumaryna to substancja, która naturalnie występuje w niektórych gatunkach roślin, a spożywana w dużych dawkach może stać się szkodliwa. Dopuszczalna dzienna dawka kumaryny to 0,1 mg na kilogram masy ciała. Cynamon cassia zawiera około 1% kumaryny, natomiast cynamon cejloński 0,004%.

Pomimo tych wszystkich zalet cynamonu cassia, to właśnie jego inna odmiana, a mianowicie cynamon cejloński uważany jest za ten prawdziwy i zdrowszy.

Przejdźmy zatem do niego. Jak sama nazwa wskazuje cynamonowiec cejloński pochodzi z Cejlonu i podobnie jak cynamon cassia wymaga klimatu tropikalnego. Spotkać możemy go w Ameryce Południowej i Środkowej, Azji i Afryce. Dziko rosnący cynamonowiec cejloński jest wiecznie zielonym drzewem, które osiąga do 10 metrów wysokości. Jednak na plantacjach drzewa te przycinane są do wysokości 3 metrów. Z przyciętych pędów (gałęzi) otrzymuje się korę, która służy jako przyprawa. Ściętą korę cynamonu poddaje się procesowi fermentacji, oczyszcza i suszy na słońcu. Kora przybiera wtedy kolor żółtobrązowy, nie tak jak w przypadku cynamonu cassia rdzawy. W czasie suszenia kora cynamonowca cejlońskiego zwija się tworząc charakterystyczne rurki nazywane laskami cynamonu. Warto go wybierać nie tylko ze względu na wspaniały i charakterystyczny smak i aromat. Jest on bowiem źródłem wielu cennych dla zdrowia składników takich jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz fosfor. Zawiera on błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zawiera on olejki oraz garbniki. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi i jest antidotum na niestrawność. Przyspiesza również przemianę materii i odkwasza organizm. Co ważne cynamon cejloński jest źródłem aldehydu, który obniża ryzyko wystąpienia nowotworu, ale również działa bakteriobójczo i grzybobójczo, odświeża więc oddech.

Za czasów panowania Nerona, cynamon był jedną z najdroższych przypraw na świecie.
Kora cynamonowca odstrasza komary oraz łagodzi ból po ukąszeniach.
Jego kora często wchodzi w skład kadzideł.

Jak odróżnić cynamon cejloński od cynamonu cassia?

Przede wszystkim kolor. Cynamon cejloński wyróżnia kolor żółtobrązowy,natomiast cynamon cassia rdzawy. Po drugie kora cynamonowca cassia jest gruba i lekko zwinięta. Cynamon cejloński natomiast jest cieńszy,a jego kora tworzy wiele cieniutkich zwinięć. Po trzecie cena. Cena cynamonowca cejlońskiego w niektórych sklepach jest nawet trzy razy droższa od cynamonu cassia. No i po czwarte i najważniejsze smak i aromat. Zapach cynamonu cejlońskiego jest zdecydowanie bardziej subtelny, a smak słodkawy. W przypadku odmiany cassia zapach jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, a smak ostry.

Do czego wykorzystać cynamon?

Oba rodzaje cynamonu mogą służyć do wzbogacania smaku potraw i oba z nich zrobią to doskonale. Dodawaj cynamon w formie mielonej zarówno do ulubionych wypieków takich jak szarlotka, jabłecznik czy ciasto marchewkowe, jak również do wzbogacenia smaku mięs takich jak kaszka, gęś i wieprzowina. Cynamon znalazł również zastosowanie w przemyśle gorzelniczym. Pasuje idealnie do owoców takich ja jabłka, śliwki i gruszki. Z powodzeniem dodawaj go do marynat. Jest niezastąpiony w połączeniu z ryżem, racuchami i naleśnikami. Wzbogaci również smak napojów takich jak kawa, gorąca czekolada i kompot.

W naszym internetowym sklepie dostępne są oba rodzaje cynamonu.

Zapraszamy do zakupów!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.