Dania jednogarnkowe. Przepis na wegańską fasolę po bretońsku z czubrycą zieloną

Czubryca zielona jest w Polsce dość nową przyprawą. Nie jest powszechnie znana i stosowana, a szkoda, bo jest ciekawym zestawieniem o bardzo aromatycznym smaku.

Czubryca zielona to nie samodzielna przyprawa, a mieszanka, której bazą jest cząber górski.

Czubryca zagościła na dobre w mojej kuchni po spotkaniu z dawnym znajomym. To on przygotował nam danie, które przyprawił czubrycą zieloną, a ja poczułam się zawstydzona, bo smak mnie zachwycił, a nie umiałam określić skąd bierze się jego niezwykłość.

Jako zagorzała kucharka, każde danie uwielbiam rozkładać na części pierwsze. Często odwiedzam jakąś restaurację tylko po to, aby posmakować, a później próbować odtworzyć to samo w domu. Zatem moje spotkanie w czubrycą i dawnym znajomym, zakończyło się koniecznością zapytania o dodatki zastosowane do przygotowania dania. W ten sposób poznałam czubrycę:)

Dziś podzielę się z Wami właśnie tym przepisem. Danie znane i lubiane. W polskiej kuchni jest od bardzo dawna. W moim rodzinnym domu pamiętam go od zawsze, choć obowiązkowo w wersji z mięsem:)

Fasolka po bretońsku, bo o niej mowa, dziś podana zostanie w wersji lżejszej, bez mięsa.

Ciekawostka: Fasolka po bretońsku nie ma wiele wspólnego z Bretanią,a sami Francuzi nie przygotowują fasoli według tego przepisu. Znana we Francji potrawa, która przypomina naszą fasolkę po bretońsku, to cassoulet. 

Przepis jest przewidziany na około 4 porcje. Osobiście, dania typu fasolka, lubię robić w większych ilościach i wielokrotnie je później odgrzewać. Uważam, że każde podgrzewanie nadaje daniu nowego smaku, a z każdym dniem składniki mocniej się przegryzają i potrawa staje się bardziej wytrawna i aromatyczna.

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1h + 12h (czas namaczania grochu)

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: Łatwy

Czego potrzebujesz?

Fasolę piękny Jaś trzeba namoczyć. Nienamoczona fasola, będzie twarda, a gotowanie jej będzie trwało bardzo długo. Fasolkę należy zalać wodą wodą około ⅓ powyżej poziomu fasoli i zostawić na minimum 12h. Ja moczę fasolę około 20 godzin, aż jej skórka stanie się pomarszczona i zacznie pękać. Tak wymoczone ziarna, będą szybko się gotować i wydzielać dużo smaku.

Namoczoną fasolę odcedzam od wody, w której się moczyła i zalewam świeżą wodą w ilości około 2 litry. Od ilości użytej wody, będzie końcowo zależała ilość otrzymanego sosu. Ja wolę, kiedy sosu jest dużo. Jeśli lubisz bardziej gęstą formę, zmniejsz ilość wody.

Fasolę z wodą wstawiam na gaz. Dodaję przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i kostki bulionu warzywnego lub 2 łyżeczki suszu bukiet jarzyn natural. Rozpoczynam gotowanie. W tym czasie cebulę siekam i podsmażam na maśle klarowanym. Cebulę dodaję do fasoli. Gotuje około ½ godziny i jeśli ziarna fasoli stają się miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy. Jeśli nie, czekam aż fasola będzie na tyle miękka, że będę mogła ją bez trudu przegryźć. Po kolejnych 15 minutach dodaję majeranek i czubrycę zieloną i gotuję około 15 minut. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt rzadki, gotuj dłużej, aby odparował.

Smacznego!

Ważne: majeranek i czubryca gotowane zbyt długo, mogą całkowicie stracić aromat. Niektóre dania mogą stać się gorzkawe. Zioła zawsze dodajemy pod koniec gotowania,

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.