Szarlotka inaczej nazywana jest jabłecznikiem, choć te dwa desery różnią się od siebie. Szarlotka to deser, który swymi korzeniami sięga do Francji. Kruche lub półkruche ciasto otacza nadzienie z jabłek, a wszystko to posypane jest pyszną kruszonką. Szarlotka najczęściej podawana jest na ciepło z dodatkiem pysznych lodów waniliowych. Przyjrzyjmy się bliżej samej nazwie szarlotka….nazwa szarlotka pochodzi od imienia żeńskiego Charlotta, które nosiła żona cara Mikołaja I. Charlotta była córką króla Prus Fryderyka Wilhelma III. Ciasto o nazwie szarlotka przygotowane zostało przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine Careme. Ciasto nazwane zostało na cześć cesarzowej Charlotte Russe, i przygotowane dla cara Aleksandra I, (szwagra Charlotty).
Jabłecznik w przeciwieństwie do szarlotki może przyrządzany być na dowolnym cieście podczas gdy szarlotka posiada zawsze ciasto kruche lub pół kruche. Jej smak podkreślają odpowiednie przyprawy takie jak cynamon czy goździki. Standardowa polska szarlotka to pokrojone, wcześniej lekko uprażone jabłka na kruchym cieście, które pokrywa się warstwą piany z białek i posypuje kruszonką. Do przygotowania szarlotki często używa się również brzoskwini, gruszki, a nawet śliwki.
Choć przepisów na szarlotkę znajdziesz wiele to z naszą szarlotką poradzą sobie wszyscy, z pewnością nawet Ci którzy na co dzień nie zajmują się gotowaniem ani pieczeniem. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu! Przygotuj razem z nami pyszną, oryginalną szarlotkę, która zachwyci niejednego smakosza kulinarnego 🙂
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 30 min + czas pieczenia około 1 godziny
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszną domową szarlotkę z aromatycznymi przyprawami i kruszonką?
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 300 gram mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżkę cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- goździki mielone – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać 5 łyżek cukru, cynamon i goździki, smażyć 20 minut
2. Mąkę wsypać do miski, dodać zimne, pokrojone masło, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego. Wszystko razem połączyć w jednolitą masę, na koniec dodać jajko
3. Ciasto połączyć na dwie części i włożyć do zamrażalki na 20 minu
4. Piekarnik nagrzać do 175 °C
5. Jedną część ciasta wyciągną z zamrażalki i wylepić nią formę do pieczenia
6. Na ciasto wyłożyć jabłka
7. Na jabłka zetrzeć pozostałą część ciasta, tak aby powstała kruszonka
8. Wstawić do piekarnika i piec niecałą godzinę lub do czasu aż ciasto uzyska złoty kolor
9. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem, podawać z kulką lodów waniliowych
10. Smacznego 🙂