Domowe burgery z sosem chimichurri

Burger to danie, które kojarzone jest głównie ze Stanami Zjednoczonymi. Zjesz go w niemal każdej restauracji z kuchnią amerykańską. Od tych podawanych z karmelizowaną cebulką czy guacamole po te klasyczne z serem i bekonem. Ten istny symbol Ameryki doczekał się nawet własnego święta, które obchodzone jest 28 maja. Zdziwi więc fakt, że pierwszy hamburger nie pochodzi z Ameryki, a z Niemiec. Hamburg…to tam w XIX w. „prawdopodobnie” zjedzony został pierwszy na świecie hamburger. Prawdopodobnie bo teorii na temat jego pochodzenia jest wiele. Ta jednak wydaje się być dalece możliwa. Czym był więc pierwszy hamburger? Było to nic innego jak zmielone mięso wołowe podawane w bułce. Aktualnie nie sposób zliczyć jego rodzajów, w końcu w kuchni ogranicza nas tylko fantazja. My przygotowaliśmy dziś burgera ze znakomitym sosem chimichurri. Aromatycznym i ziołowym, po prostu pysznym!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 2h

Ilość porcji: 10

Stopień trudności: Średni

Czego potrzebujesz?

Składniki na sos chimichurri:

Składniki na burgera (mięso):

Składniki na burgera:

  • 10 plasterków sera cheddar
  • 1 paczka roszponki lub rukoli
  • 10 plasterków boczku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone

Składniki na bułki:

  • sól – 2 łyżeczki
  • 130 gram wody
  • 100 gram mleka
  • 10 gram cukru
  • 5 gram drożdży świeżych
  • 480 gram mąki pszennej
  • 90 gram miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania sosu chimichurri:

1. Pietruszkę i cebulę dobrze zmiksuj

2. Dodaj czosnek płatek, kolendrę liść, ocet, oliwę, majonez, sól oraz pieprz

3. Wszystko dobrze wymieszaj

Sposób przygotowania bułek:

1. Do przygotowanego naczynia wlej wodę, mleko i dodaj cukier oraz drożdże

2. Wszystko wymieszaj, podgrzewając (około 3-4 minuty)

3. Dodaj mąkę, sól, 1 jajko, masło i wyrób ciasto

4. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę

5. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i uformuj 10 bułeczek. Wszystkie bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia

6. Piekarnik nastaw na 190°C

7. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj bułeczki

8. Jeśli lubisz, posyp sezamem

9. Piecz około 20 minut / 190°C

10. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia

Sposób przygotowania burgera:

1. Mięso wołowe, mielone połącz z pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz olejem

2. Z powstałego mięsa uformuj 10 kotlecików

3. Usmaż na maśle klarowanym, oliwie z oliwek lub smalcu (do momentu odpowiedniego stopnia wysmażenia)

4. Pod koniec smażenia na każdym z kawałków połóż ser, tak aby się roztopił

5. Przekrój na pół wcześniej przygotowane bułki

6. Spód posmaruj sosem chimichurri, następnie połóż roszponkę lub rukolę, podsmażony wcześniej boczek oraz mięso

7.Na mięso połóż plasterki pomidora, ogórka oraz cebulki

8. Zamknij burgera górą bułki i wbij wykałaczkę aby burger ładnie się trzymał

Sposób podania:

Tak przygotowane burgery podawaj od razu po przygotowaniu aby nie zdążyły wystygnąć. Smacznego!

2 comments

    […] Przeczytaj także: ➤ Domowe burgery z sosem chimichurri […]

    […] Przeczytaj także ➤ Domowe burgery z sosem chimichurri […]

Komentarze są wyłączone

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.