Musztarda jest tym rodzajem sosu, który na stałe zagościł w naszych domach. Ten wyrazisty dodatek do dań, podawany na zimno, na żadnym etapie domowej produkcji nie jest poddawany obróbce termicznej. Zachowuje zatem naturalny smak i właściwości składników, z których jest przygotowywany.
Wiele z produktów, które zwykliśmy kupować w sklepach, w niezwykle łatwy sposób możemy przygotować samodzielnie, przyprawiając według własnego gustu i smaku. Dla mnie, chyba najważniejszym atutem domowej manufaktury jest to, że nie stosuję żadnych sztucznych dodatków. Jem świadomie, zdrowo i taniej.
Musztarda to jeden z ulubionych sosów podkręcających smak potraw w wielu krajach. Znana jest od starożytności. Wykazuje działanie prozdrowotne, przyspieszając trawienie tłuszczu, działając antybakteryjnie i świetnie smakując:)
Na polskich stołach, jest standardowym dodatkiem do kiełbasek, parówek, mięs, dań z grilla i kanapek.
Musztarda ma wiele odmian, które powstają po połączeniu różnych dodatków, ale jej bazą jest zawsze gorczyca. Przygotowując ją w domu, tylko od Ciebie będzie zależało jaki ma smak, cze jest bardziej pikantna czy delikatna i kremowa. Dodawaj i łącz składniki, które lubisz. Wbrew pozorom przy naprawdę niewielkim wysiłku, możesz łatwo przygotować domowe sosy, które na dobre zastąpią te sklepowe.
Kategoria: Sosy
Czas przygotowania: 20min
Ilość porcji: 2 słoiczki
Stopień trudności: Łatwy
Jak zrobić musztardę?
Warto wiedzieć zanim zaczniesz domową produkcję: gorczyca biała jest delikatniejsza w smaku, sarepska to odmiana pikantna, podobnie jak gorczyca czarna.
W sklepach dostępna jest gorczyca grys lub w ziarnach. Jeśli kupisz ziarna, należy je rozdrobnić przy pomocy młynka. Niezależnie od tego jaka gorczycę posiadasz, zalej ją wodą i odstaw do lodówki na min. 6 godzin. Następnie przelej przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie przepłucz zimna wodą przynajmniej 2 razy. Gorczyca ma dość charakterystyczny zapach. Płukanie pomoże się go pozbyć.
Poniżej przedstawiam przepis na mało pikantną wersję musztardy. Jeśli chcesz uzyskać wersję o ostrzejszym smaku, zastąp według uznania, część gorczycy białej, gorczycą sarepską lub czarną.
Potrzebujesz:
- gorczyca biała – 110g
- sól – ½ łyżeczki
- kurkuma – ½ łyżeczki
- 50 ml octu winnego lub jabłkowego
- 20 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- pieprz czarny – do smaku
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy wcześniej przygotowaną gorczycę. Przy użyciu łyżki lub mechanicznego mieszania np. w misie blendera, mieszaj masę kilka minut. Dokładnie połączone składniki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
Rada: musztardę odstaw na kilka dni. Można ją spożywać już po kilku godzinach, ale swego wyraźnego, charakterystycznego smaku, nabiera po kilku dniach.
Z podanej ilości składników uzyskasz około 2 słoiczki musztardy.
[…] Musztarda ➤ Domowe sosy vol. 1 Jak zrobić musztardę? […]