W poprzednim odcinku serii o domowych sosach, przygotowaliśmy musztardę. Ten niezastąpiony sos, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest też składnikiem wielu innych sosów. Charakterystyczny, wyraźny, ostrawy smak musztardy idealnie uzupełnia smak np. domowego majonezu.
Domowy majonez, kojarzy się z domem babci lub ulubionej cioci, prawda? Faktycznie, poprzednie pokolenia pamiętają jeszcze stare przepisy i smaki potraw sprzed lat. Współcześnie, jesteśmy zabiegani i bardzo wygodni. Nauczyliśmy się sięgnąć po produkt na sklepowej półce i korzystać z dobrodziejstw kapitalizmu, bo tak jest szybciej i łatwiej. W tym wpisie, chciałabym pokazać Wam, jak tanio, szybko i prosto jest przygotować majonezu w domu. Jestem przekonana, że jego naturalny, świeży smak przypadnie Wam do gustu, a jego sklepowe zamienniki (tak! zamienniki), na stałe pójdą w zapomnienie.
Majonez to jeden z najprostszych sosów, zarówno w składzie jak i produkcji. Z racji powszechnie dostępnych składników, z których się składa, można przypuszczać, że istniał w wielu kuchniach świata i stosowany był od setek lat. Uznanie w sztuce kulinarnej zdobył jednak dopiero na początku XIX wieku, kiedy to pod swą obecną nazwą zaczął pojawiać się w przepisach w książkach kucharskich.
Samo słowo, pochodzi od francuskiego słowa mayonnaise, o tym samym znaczeniu. Mayonnaise jest we Francji jednym z absolutnie czołowych sosów i powszechnie stosowany jest jako dodatek do niezliczonej ilości dań lub jako bazowy składnik innych sosów na ciepło i na zimno.
W Polsce majonez jest sosem o bardzo szerokim zastosowaniu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, doskonale nadaje się do kanapek, stosowany również do smarowania, zamiast masła. Doskonale łączy się z warzywami, rybami i daniami mięsnymi. Dodawany jest do wielu sałatek, np. bardzo popularnej sałatki jarzynowej.
Ciekawostka: majonez powstaje z połączenia oliwy i jajek. Najbardziej popularnym połączeniem z udziałem majonezu, są jajka z majonezem. Zatem uwielbiamy jajko z jajkiem i tłuszczem:)
Kategoria: Sosy
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 1 słoiczek
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować domowy majonez?
Majonez we współczesnej kuchni doczekał się wielu wariacji i odmian. Stosuje się różne dodatki i przyprawy, aby uzyskać swój wymarzony smak. Można dodawać samo żółtko, całe jajko, a nawet jajko gotowane. Moja wersja jest raczej klasyczna i taka jaką sama pamiętam z dzieciństwa, kiedy majonez robiła moja babcia.
Czego będziesz potrzebować?
- 1 jajko (koniecznie umyj ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń)
- 1 szklanka oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka domowej musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny (wedle upodobań)
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz czarny – ½ łyżeczki
Jak to zrobić? Do wyrobienia 1 słoika majonezu, wystarczą opisane składniki. Jajko wbij do wysokiego naczynia i dodaj sól, pieprz czarny, musztardę, ocet lub sok z cytryny. Przy użyciu trzepaczki lub blendera, ubijaj jajko, powoli dodając przygotowany olej. Po około 1 minucie całość stanie się gęsta. Tak właśnie powstał Twój pierwszy domowy majonez. Przełóż go do czystego i wyparzonego wcześniej słoika i przechowuj w lodówce.