Jak zrobić sos Vinaigrette?

Domowe sosy vol. 4 Jak zrobić sos vinaigrette?

Sos vinaigrette, spolszczenie winegret, pochodzi od francuskiego słowa vinaigre – ocet. Oryginalny winegret, to sos na bazie octu, stąd jego nazwa. Ojczyzną tego genialnego w swej prostocie sosu jest Francja, gdzie znany jest od setek lat.

Winegret w wersji bazowej, ciut ekskluzywnej:) to mieszanka oleju z pierwszego, octu winnego, musztardy i miodu, do których, zgodnie z własnymi upodobaniami, dodawane są: sól, pieprz czarny mielony, suszone zioła np. tymianek, oregano, papryka słodka lub ostra i cebula suszona.

Winegret, pomimo prostych składników, urzeka doskonałością smaku. Świetnie nadaje się do sałatek, a najlepiej komponuje się z liśćmi sałaty. Uzupełnia i pogłębia także smak potraw, z którymi podawana jest sałatka. Doskonale pasuje do zestawu zarówno z mięsem jak rybami. Jego mocny, a zarazem słodkawy smak, to połączenie jakiego nie ma żaden inny sos. Na moim talerzu, winegret nigdy nie zostaje. Kiedy skończą się składniki sałatki, w pozostałym sosie maczam pieczywo i nie marnuję ani kropli tego wybitnego dzieła;)

Sos winegret można, jak wszystko, kupić w sklepie. Dostępne są wersje gotowe, w butelkach lub w postaci suszonej bazy w torebkach. Ze względu na prostotę wykonania i dbałość o naturalne żywienie, zawsze robię ten sos samodzielnie.

Według różnych upodobań smakowych, bazowe składniki sosu, bywają podmieniane. Często zamiast octu można spotkać sok z cytryny, a zamiast oliwy lub jako jej częściowe zastąpienie – jogurt naturalny. Smak jest bardziej grecki niż francuski, ale zadziwiająco równie smaczny:)

Sos vinaigrette jest niezwykle prosty do wykonania. Jeśli akurat dziś, kiedy nie masz zrobionych zakupów, wpadnie do Ciebie przyjaciółka na pogaduchy, ugościsz ja w stylu o la la:)

Przepis na sałatkę z sosem vinaigrette

Co będzie Ci potrzebne?

  • Mieszanka sałat
  • Miska
  • Słoik z zakrętką

Składniki na sos winerget klasyczny:

  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 1-½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz do smaku

Składniki na mój sos winerget:

  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 1-½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu jabłkowego (używam zamiennie, w zależności od smaku danego dnia)
  • ½ łyżeczki musztardy domowej
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki mieszanki ziół – oregano, tymianek, czosnek suszony, natka pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku

Wszystkie składniki wkładamy do słoiczka, zamykamy wieczko i energicznie potrząsamy, aż powstanie emulsja. Podobny efekt osiągniesz korzystając z trzepaczki lub opcji mieszania w blenderze elektrycznym.
Twój sos vinaigrette jest gotowy. Polej nim liście sałaty, dodaj kawałki bagietki i lunch w iście paryskim stylu gotowy! Smacznego.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.