Sos czosnkowy

Domowe sosy vol. 5 Jak zrobić sos czosnkowy?

Nieoceniony sos czosnkowy. Doskonały w każdym calu. Idealny do sałatek, dań mięsnych, z grilla, kanapek, zapiekanek, ryb, tostów, grzanek. Doskonale sprawdzi się jako dip do krakersów, paluchów chlebowych, rollsów cebulowych. Niezastąpiony na każdej imprezie, od święta i na co dzień.

Sos czosnkowy jest smaczny i zdrowy. Ze względu na składniki takie jak jogurt naturalny, zioła i czosnek, ma zbawienny wpływ na trawienie i wspiera odporność. Czosnek doskonale wpływa również na stabilizację ciśnienia tętniczego, naturalnie je obniżając.

Ten, podobnie jak wszystkie inne sosy, o których traktuje ta seria, można kupić gotowy w sklepie. Dostępne są wersje: w butelce/słoiczku lub w torebce. Wersja w butelce to, w mojej ocenie, po prostu jawna strata pieniędzy. Sos w ogóle nie smakuje czosnkiem, a jego smak jest trudny do określenia.

W torebce natomiast, dostajemy gotową mieszankę, która należy dodać do jogurtu naturalnego lub śmietany i oleju. Wg mnie zakup delikatnie mówiąc nieuzasadniony. Domowy sos czosnkowy robi się mniej więcej tyle samo, co ten z torebki, a smak i wartości zdrowotne, nie do przecenienia.

Zanim zaczęłam robić sos czosnkowy sama, bywałam w pewnej restauracji, gdzie podawano sos w wydaniu, o którym sama mogłam tylko pomarzyć. Był po prostu doskonały. Kremowa konsystencja była idealnie czosnkowa, nie za mało nie za dużo. Sos do tego wszystkiego, pięknie pachniał ziołami. Moja wrodzona ciekawość i chęć dotarcia dalej, spowodowała pewnego dnia, że postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak w domu. Zadanie okazało się dziecinnie proste, a rezultat jest taki, że do dziś, już nigdy nie kupiłam sosu czosnkowego w sklepie.

Przepis na pyszny sos czosnkowy

Przygotowanie sosu czosnkowego można z powodzeniem zostawić kilkuletniemu dziecku. Jedynym zadaniem jest połączenie składników bez żadnej obróbki cieplnej.

Aby jednak ten pozornie niemożliwy do zepsucia przepis się udał, musisz zadbać o jedną rzecz – najlepsze składniki. Jogurt naturalny – nie wybieraj najtańszego. Często mają dość mydlany smak. Majonez zrobisz w 1 minutę w domu, więc się nie martwię:) a teraz najważniejsze – czosnek. Obserwujemy obecnie napływ czosnku z zagranicy. Ceną kusi szczególnie czosnek z Chin, ale nie ma on takiego samego smaku jak nasz rodzimy. Natomiast ze względu na długa podróż z całą pewnością przyjął sporą dawkę chemii. Czosnek zawsze kupuj z dobrego źródła i wybieraj polskich dostawców.

Potrzebujesz:

Czosnek przepuść przez praskę i Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Sos gotow!

Rada: Jeśli to możliwe, odstaw sos na kilka godzin do lodówki, albo przygotuj go dzień wcześniej. Kiedy składniki się przegryzą, sos nabierze wyraźnego smaku. Dla idealnej kremowość możesz sos dodatkowo wymieszać blenderem na niskich obrotach.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.