Przechodząc do tematu trawienia i dobrych domowych sposobów na jego przyspieszenie, warto uświadomić sobie czym właściwie to trawienie jest… Trawienie to nic innego jak proces, który zachodzi w układzie pokarmowym człowieka. To właśnie w nim wielocząsteczkowe związki chemiczne takie jak węglowodany, białka czy tłuszcze rozkładane są poprzez enzymy trawienne na mniejsze cząsteczki i wchłaniane są przez organizm. Proces ten rozpoczyna się już w czasie pobrania pokarmu do jamy ustnej.
Jakie są objawy złego trawienia ?
Do najczęstszych objawów towarzyszących złemu trawieniu zaliczamy:
- wzdęcia
- zaparcia
- bóle brzucha
- kolki
- nudności
W jak sposób można przyspieszyć proces trawienia?
Jedną z najczęściej występujących przyczyn spowolnionego trawienia, ale również niestrawności jest niewłaściwa dieta. Niewłaściwa dieta to taka, która oparta jest na dużej ilości spożywanych ciężkostrawnych potraw, ale również żywności przetworzonej i bogatej w cukry proste. Na trawienie ma również wpływ ilość porcji jaką zjadamy, czyli zbyt duże posiłki, a także stres. Są jednak sposoby na to, aby nasz organizm wspomóc w tej nierównej walce. Takimi domowymi sposobami na wspomaganie trawienia stają się odpowiednio dobrane zioła.
Jakie zioła wybrać?
Tu z pomocą z pewnością przyjdzie mięta pieprzowa, która poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, a także zapobiega wzdęciom. Mięta pieprzowa może być stosowana w takich problemach jak: zaburzenie trawienia, stany skurczowe jelit, nieżyt żołądka oraz schorzenia wątroby. Ponadto mięta wykazuje działanie przeciwbólowe, warto więc korzystać z jej właściwości w przypadku bólu brzucha.
Kolejnym ziołem jest lubczyk. Lubczyk reguluje pracę układu trawiennego. Pomaga w walce z niestrawnością oraz przyspiesza przemianę materii. Ponadto działa on antybakteryjnie, a w związku z tym zmniejsza ryzyko zatruć pokarmowych. Lubczyk działa również moczopędnie dlatego warto stosować go w przypadku infekcji układu moczowego, pęcherza i nerek.
O prozdrowotnych właściwościach kopru włoskiego słyszał chyba każdy. Koper włoski łagodzi dolegliwości, spowodowane napięciem mięśni gładkich, takie jak: wzdęcia, zaparcia, niestrawność czy bolesne miesiączki. Ponadto pomaga on w zaburzeniach trawienia oraz przy braku apetytu.
Oregano to kolejne z ziół, które wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie, ale również wspierające układ pokarmowy, usprawniając procesy trawienia dzięki zwiększeniu wydzielania śliny, soków żołądkowych i żółci.
Kolejne z ziół uwielbiamy i kojarzymy głównie z kuchnią włoską. Bazylia bo o niej mowa, wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości na układ trawienny. Jej działanie lecznicze zostało docenione, na całym świecie. Spożywanie bazylii pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego (pomaga w przypadku dolegliwości trawiennych). Bazylia działa rozkurczowo, a w związku z tym przeciwdziała kolkom oraz wzdęciom.
Tymianek wpływa na układ trawienny, poprawiając jego pracę, ale również działa wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Warto stosować go pomocniczo w przypadku niestrawności, zaparć oraz biegunek.
Kolejny na naszej liście jest kminek. Kminek to naturalne antidotum na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Jego właściwości prozdrowotne są nieocenione i warto z nich korzystać. Kminek ma silne działanie przeciwskurczowe, pomaga w takich problemach jak zgaga, biegunka i wzdęcia. Jest pomocny przy braku apetytu oraz nudnościach, dlatego śmiało mogą po niego sięgać kobiety w ciąży.
Jako następny majeranek. Jego właściwości prozdrowotne od wielu lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Dawniej służył jako lek na wzmocnienie serca. Miał również pomagać w przypadku kamieni nerkowych. Obecnie jego właściwości oraz rzeczywiste działanie znane jest doskonale. Polecany jest na trawienie i odchudzanie.
Po więcej informacji na temat właściwości ziół zapraszamy bezpośrednio na wybranych ziół. Kliknij w to które interesuje Cię najbardziej i dowiedz się więcej:)
[…] Przeczytaj także ➤ Domowe sposoby na trawienie […]