Sok pomidorowy to istna bomba zdrowia. Uwielbiają go osoby, które w szczególny sposób dbają o swoje zdrowie. Jego smak jest zdecydowanie atutem, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety. Choć właściwości odżywcze soku pomidorowego poznane zostały dopiero w XX wieku to bardzo szybko zdobył on popularność, głównie ze względu na bogactwo składników i wyjątkowy smak. Pierwszy napój pomidorowy sporządzony został w USA, natomiast jego masową produkcję rozpoczęto we Francji.
Z przetworzonych pomidorów warto korzystać głównie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych, krajowych pomidorów. Można go nie tylko pić, ale również dodawać do potraw. Wzbogaci on ich smak i dostarczy cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Z tej formy pomidorów można korzystać przez cały rok, bez ograniczeń i na różne sposoby, ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Warto wiedzieć, że ta forma pomidorów zachowuje pełnie wartości zdrowotnych, tak ważnych dla naszego organizmu. Sok z pomidorów jest niskokaloryczny i bogaty w antyoksydanty, które odpowiadają za przyspieszenie metabolizmu dlatego z powodzeniem mogą sięgać po niego osoby na diecie redukcyjnej.
Co zawiera sok pomidorowy?
- duża zawartość witaminy C, A i K
- źródło przeciwutleniaczy takich jak likopen
- zawartość składników mineralnych: żelazo, fosfor, wapń i potas
- wzmacnia odporność
- ma właściwości przeciwzapalne
- obniża cholesterol
- reguluje poziom cukru
- przyspiesza spalanie tłuszczów
- wspomaga przemianę materii
Warto pamiętać, że nie wszystkie soki pomidorowe kupowane w sklepach są zdrowe. Duża ich część zawiera dodatki chemiczne. Dobrą odpowiedzią na ten problem jest sok pomidorowy domowej produkcji. Przygotuj go razem z nami i ciesz się wyjątkowym smakiem pomidorów przez cały rok!
Kategoria: Napój
Czas przygotowania: 10 min
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszny, domowy sok pomidorowy?
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 litr wody
- sól – 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparz i obierz ze skórki
2. Usuń gniazda nasienne i pokrój w kastkę
3.Pomidory przełóż do garnka, dodaj wodę, sól, pieprz i cukier
4. Gotuj wszystko około 40-50 min
5. Tak powstały sok przelej do buteleczek lub szklanek
Taki sok należy przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że jeżeli chcesz cieszyć się jego smakiem przez cały rok, możesz go spasteryzować. W tym celu włóż butelki z sokiem do garnka i zalej wodą tak aby woda przykryła 3/4 wysokości butelki. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Tak pasteryzowany sok pomidorowy możesz przechowywać przez cały rok, smacznego:)