Drożdżówki cynamonowe

Pyszne i aromatyczne drożdżówki cynamonowe to deser, który przygotujesz w oka mgnieniu. Jest niezwykle aromatyczny i słodki dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom:) Drożdżówki według naszego przepisu są mięciutkie i soczyste. Z powodzeniem sprawdzą się na niedzielny deser jak i rodzinną podróż, smacznego:)

Kategoria: Deser

Czas przygotowania: 2 godziny

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować drożdżówki cynamonowe?

Składniki:

  • 150 gram masła
  • 300 gram mąki
  • 60 gram cukru
  • 180 ml mleka
  • cynamon cejloński mielony – 2 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • 15 gram drożdży świeżych
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

1.Połowę masła rozpuścić w rondelku, dodać łyżeczkę cukru oraz cynamon i wszystko dokładnie wymieszać aż do połączenia składników

2. W drugim rondelku podgrzać mleko, pozostałe masło, resztę cukru oraz drożdże, mieszać do połączenia się składników

3. Do powstałej masy dodać sól, mąkę i wyrobić ciasto

4. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę

5. Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować w prostokąt

6. Na ciasto nałożyć wcześniej przygotowaną masę cynamonową

7. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku

8. Pokroić na około 10 kawałków

9. Powstałe ślimaczki układać na przyciętym boku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

10. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut

15. Po tym czasie każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym jajkiem

16. Piec 15 minut / 200°C

17. Gotowe możesz udekorować skórką pomarańczową i polać ulubioną roztopioną czekoladą:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.