Fasolka po bretońsku to z pewnością jedna z najpopularniejszych polskich potraw. My Polacy uwielbiamy dania jednogarnkowe. Są proste, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Ta uwielbiana przez miliony potrawa powstaje z połączenia białej fasoli, kiełbasy, boczku, czosnku, cebuli, przecieru pomidorowego i co najważniejsze przypraw.
Pierwszego przepisu na fasolkę po bretońsku doszukać możemy się w roku 1855. To właśnie wtedy ukazał się pierwszy przepis dla amerykańskich gospodyń domowych w czasopiśmie i nazwie Frugal Housewife. Nazwa tej popularnej potrawy nie ma wiele wspólnego z Bretanią. Skąd więc jej nazwa, która sugeruje, że ojczyzną tej potrawy jest Francja? Odpowiedzialna za ten błąd prawdopodobnie jest ludzka pamięć i błędy językowe. Fasolka po bretońsku to bliska kuzynka bostońskiej pieczonej fasoli, która do złudzenia przypomina tą naszą odmianę. Przed okupacją mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, stąd przypuszczenie, że początkowo była to po prostu fasolka po britońsku, która z czasem za sprawą rozpowszechnienia i pojawiających się często błędów językowych i ludzkiej niedoskonałej pamięci stała się fasolką po bretońsku. Aktualnie fasolka po bretońsku pod amerykańską nazwą Baked Navy Bean lub Yankee Bean to potrawa, która oficjalnie uznana została przez stan Massachusetts.
W Polsce fasola jest gotowana, nie zaś jak w amerykańskiej wersji pieczona. Myślę, że każda gospodyni domowa ma swój ulubiony przepis na fasolkę po bretońsku. My przygotowaliśmy dziś naszą wersję i uwierzcie nam, że jest pyszna , a zawartość garnka znika w mgnieniu oka 🙂
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 godzina + czas namaczania fasoli (10 – 12 godzin)
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować fasolkę po bretońsku?
Składniki:
- 400 gram fasoli suchej „Jaś”
- 300 gram boczku wędzonego
- 300 gram kiełbasy
- czosnek płatek – 5 łyżeczek
- 1 cebula
- puszka pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie ziarno – 1 łyżeczka
- liść laurowy – kilka
- 2 łyżki majeranku suszonego
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- papryka słodka lub papryka słodka wędzona – 1 łyżeczka
- pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Po pierwsze fasolkę po bretońsku zacznij przygotowywać dzień wcześniej tak, aby fasola moczyła się przez noc (około 10-12 godzin).
2. Fasolkę włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem do miękkości (około 80 minut).
3. Boczek pokrój w kostkę i smaż tak, aby się zarumienił. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę, podsmaż.
4. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż wszystko około 10 minut, na koniec dodaj czosnek płatek.
5. Przełóż wszystko do garnka z fasolką i podsmaż jeszcze przez 10 minut.
6. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy.
7. Wszystko dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką
8. Gotuj jeszcze 15 minut.
9. Udekoruj natką pietruszki
10. Po tym czasie fasolka jest gotowa. Smacznego 🙂