Fondant czekoladowy

Fondant to wyjątkowy deser, który składa się z ciasta czekoladowego z płynnym wnętrzem. Jego nazwa pochodzi właśnie od płynnego wnętrza. Najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie malin i oprószony cukrem pudrem. Ten deser z pewnością poprawi Ci humor. Polecamy go szczególnie w pochmurne dni bo potrafi rozweselić:) Idealnie sprawdzi się w dni, w których mamy ochotę na coś słodkiego. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 foremek czy inaczej kokilek. Dzięki dość krótkiej obróbce jesteśmy w stanie uzyskać wyjątkowo płynne wnętrze, które zachwyca swym smakiem. Najlepiej zjeść go od razu po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Jego konsystencja jest wtedy idealna. Fondant możesz też podawać z gałką ulubionych lodów.

Przygotuj ten wyjątkowy deser razem z nami:)

Kategoria: Deser

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować pyszny fondant czekoladowy?

Składniki:

  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 120 gram cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 30 gram masła
  • sól – szczypta

Sposób przygotowania:

1. 4 małe foremki posmaruj masłem i oprósz mąką

2. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i połącz na gładką masę

3. Do miseczki wbij jajka, dodaj cukier oraz sól i połącz wszystko rózgą

4. Do jajek dodaj mąkę i wymieszaj

5. Dodaj roztopioną wcześniej czekoladę z masłem i wszystko dokładnie wymieszaj

6. Masę wlej do przygotowanych foremek i piecz 8 min / 200°C

7. Po tym czasie wyciągnij foremki z piekarnika

8. Wyciągnij fondant z foremek i przełóż na talerzyk

9. Podawaj posypane cukrem pudrem, malinami i listkami mięty

10. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.