Fondant to wyjątkowy deser, który składa się z ciasta czekoladowego z płynnym wnętrzem. Jego nazwa pochodzi właśnie od płynnego wnętrza. Najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie malin i oprószony cukrem pudrem. Ten deser z pewnością poprawi Ci humor. Polecamy go szczególnie w pochmurne dni bo potrafi rozweselić:) Idealnie sprawdzi się w dni, w których mamy ochotę na coś słodkiego. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 foremek czy inaczej kokilek. Dzięki dość krótkiej obróbce jesteśmy w stanie uzyskać wyjątkowo płynne wnętrze, które zachwyca swym smakiem. Najlepiej zjeść go od razu po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Jego konsystencja jest wtedy idealna. Fondant możesz też podawać z gałką ulubionych lodów.
Przygotuj ten wyjątkowy deser razem z nami:)
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować pyszny fondant czekoladowy?
Składniki:
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 120 gram cukru
- 1 łyżka mąki
- 30 gram masła
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
1. 4 małe foremki posmaruj masłem i oprósz mąką
2. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i połącz na gładką masę
3. Do miseczki wbij jajka, dodaj cukier oraz sól i połącz wszystko rózgą
4. Do jajek dodaj mąkę i wymieszaj
5. Dodaj roztopioną wcześniej czekoladę z masłem i wszystko dokładnie wymieszaj
6. Masę wlej do przygotowanych foremek i piecz 8 min / 200°C
7. Po tym czasie wyciągnij foremki z piekarnika
8. Wyciągnij fondant z foremek i przełóż na talerzyk
9. Podawaj posypane cukrem pudrem, malinami i listkami mięty
10. Smacznego:)