Golonka pieczona w sosie to jeden z naszych ulubionych przepisów. Golonka wychodzi bardzo aromatyczna i krucha. Ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Golonka najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków z gałką muszkatołową oraz ciepłą kapustką kiszoną. To tradycyjne danie szczególnie uwielbiają Panowie. Przygotowane w domu na pewno zachwyci każdego. Przygotuj golonkę pieczoną w sosie razem z nami i aromatycznymi przyprawami!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować golonkę w piwie?
Składniki:
- 4 duże golonki
- 300 gram cebuli
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 500 ml jasnego sosu
- 600 gram ziemniaków
- musztarda – 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa mielona – 1 łyżeczka
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1,5 łyżeczki
- liść laurowy – 5 szt
- tymianek – 1 łyżeczka
- kolendra liść – 1 łyżeczka
- ziele angielskie ziarno – 6 szt.
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- czosnek płatek – 2 łyżeczki
- kminek mielony – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Golonki opal palnikiem
2. Marchew, pietruszkę i seler umyj i przekrój na pół, cebule opal palnikiem
3. Do dużego garnka włóż golonki oraz pokrojone warzywa, cebulę i zasyp wszystko solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim
4. Dodaj wodę tak aby zakryć wszystkie golonki i gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny
5. Po tym czasie golonki wyciągnij z garnka, a z uzyskanego wywaru odlej dwie szklanki (do pieczenia)
6. Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp przyprawami: tymiankiem, papryką, czosnkiem, kminkiem i kolendrą
7. Natrzyj golonkę musztardą i dodaj przygotowany wcześniej wywar oraz sos
8. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na około 20 – 30 minut
9. Golonkę podawaj z tłuczonymi ziemniaczkami posypanymi gałką muszkatołową i kapustką kiszoną
10. Smacznego:)