W czasie wieczornego odpoczynku po ciężkiej pracy, nie ma nic lepszego jak relaks na kanapie z kubkiem gorącej czekolady. W połączeniu z ciepłym kocem i ulubionym filmem brzmi jak marzenie. Gorący napój czekoladowy smakuje jeszcze lepiej kiedy doda się do niego przypraw. Jakich…? Oczywiście korzennych, które w harmonijny sposób podkreślą smak czekolady. Przepis na gorącą czekoladę jest łatwy w przygotowaniu, a raz przygotowany sprawi, że pokochasz to wydanie napoju. Jest idealną alternatywą dla deseru. My przygotowaliśmy wersję z gorzką czekoladą, ale z powodzeniem możesz też użyć mlecznej, pamiętaj tylko, że w wersji mlecznej nie dodaje się już cukru.
Pyszna i aromatyczna gorąca czekolada z dodatkiem przypraw korzennych…przygotuj ją razem z nami!
Kategoria: Napój
Czas przygotowania: 10 min
Liczba porcji: 7
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować gorącą czekoladę z dodatkiem korzennych przypraw?
Składniki:
- 150 gram czekolady gorzkiej
- 30 gram cukry waniliowego
- 200 ml śmietany 30%
- 700 ml mleka
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- goździki mielone – 0,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa mielona – szczypta
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozdrobnić i włożyć do garnka
2. Dodać cukier waniliowy, mleko, śmietanę oraz wszystkie przyprawy
3. Wszystko podgrzać aż do rozpuszczenia
4. Przelać do 7 filiżanek
5. Gorącą czekoladę podawaj od razu po przygotowaniu
6. Smacznego:)