Gulasz to narodowa węgierska potrawa składająca się przede wszystkim z mięsa, cebuli oraz papryki. Jego nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali swoje bydło. Bydło nazywano bowiem gulya ,a pasterzy gulyas. Gulasz był więc podstawowym daniem pasterzy, którzy smażyli kawałki mięsa ze słoniną oraz cebulą. W przeciągu lat powstało wiele jego odmian. My przygotowaliśmy dziś gulasz z dodatkiem pysznej dyni. W końcu jesień to okres w którym jest jej pod dostatkiem. Zapraszamy!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1h 30min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszny gulasz z dynią?
Składniki:
- czosnek płatek – 2 łyżeczki
- papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
- papryka ostra mielona – 1/2 łyżeczki
- papryka słodka czerwona płatek – 2 łyżeczki
- rozmaryn – 2 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
- 100 gram cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 800 gram mięsa wieprzowego
- 40 gram masła
- 1/2 szklanki wody
- 300 gram dyni
- 100 gram śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekać, wrzucić na patelnie i dusić z dodatkiem oliwy z oliwek (około 5 min)
- Dodać masło oraz mięso i dusić (około 5-8 min)
- Dodać paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą mieloną, paprykę słodką czerwoną płatek, sól, pieprz, rozmaryn, czosnek płatek i wodę. Gotować około 40 min, co jakiś czas mieszając
- Dodać pokrojoną w kostkę dynię, gotować (około 10 min)
- Do przygotowanej śmietany dodać odrobinę sosu, który powstał podczas gotowania oraz mąkę i mieszać
- Wlać do gulaszu i gotować jeszcze 5 min, mieszać
Sposób podania:
Przygotowany gulasz przekładamy do miseczki. Posypujemy papryką płatek. Możesz podawać go z dodatkiem ulubionego pieczywa lub ziemniaków. Smacznego!