Gulasz z dynią

Gulasz to narodowa węgierska potrawa składająca się przede wszystkim z mięsa, cebuli oraz papryki. Jego nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali swoje bydło. Bydło nazywano bowiem gulya ,a pasterzy gulyas. Gulasz był więc podstawowym daniem pasterzy, którzy smażyli kawałki mięsa ze słoniną oraz cebulą. W przeciągu lat powstało wiele jego odmian. My przygotowaliśmy dziś gulasz z dodatkiem pysznej dyni. W końcu jesień to okres w którym jest jej pod dostatkiem. Zapraszamy!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1h 30min

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować pyszny gulasz z dynią?

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnie i dusić z dodatkiem oliwy z oliwek (około 5 min)
  2. Dodać masło oraz mięso i dusić (około 5-8 min)
  3. Dodać paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą mieloną, paprykę słodką czerwoną płatek, sól, pieprz, rozmaryn, czosnek płatek i wodę. Gotować około 40 min, co jakiś czas mieszając
  4. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, gotować (około 10 min)
  5. Do przygotowanej śmietany dodać odrobinę sosu, który powstał podczas gotowania oraz mąkę i mieszać
  6. Wlać do gulaszu i gotować jeszcze 5 min, mieszać

Sposób podania:

Przygotowany gulasz przekładamy do miseczki. Posypujemy papryką płatek. Możesz podawać go z dodatkiem ulubionego pieczywa lub ziemniaków. Smacznego!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.