Nasz dzisiejszy pomysł to hiszpańska zupa paprykowa. Jest kremowa, szybka w przygotowaniu i odpowiednio pikantna. Możesz przygotować ją według własnych preferencji, ale baza pozostaje bez zmian. Dużo papryki w połączeniu z pysznym i tradycyjnym bulionem wspaniale współgra z aromatycznymi przyprawami. Ta zupa z pewnością rozgrzeje w chłodne dni. Jeśli lubisz paprykę czerwoną możesz również podpiec w piekarniku. Przygotuj ją razem z nami:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszną hiszpańską zupę paprykową?
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 1 kg czerwonej papryki
- 6 ziemniaków
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- śmietana 18% – 3 łyżki
- papryka Chilli Bird Eyes, Piri-Piri – 1 sztuka
- pietruszka liść – 1 łyżka
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek, tak aby się zeszkliła
2. Do podsmażonej cebulki włóż pokrojona w kostkę paprykę czerwoną (bez gniazd nasiennych), papryczkę Piri-Piri, kmin rzymski i smaż przez około 5-7 minut
3. Po tym czasie wlej wcześniej przygotowany bulion i wszystko zagotuj
4. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj około 15-20 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie)
5. Po tym czasie wszystko zmiksuj blenderem na gładki krem
6. Dodaj śmietanę, a jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem i wymieszaj
7. Krem przelej do miseczki i udekoruj natką pietruszki, smacznego:)