Chyba każda gospodyni domowa przeżywała sytuacje w której po rosole w garnku zostało mięso, z którym nie do końca wiadomo było co zrobić. My pokażemy wam dziś idealny sposób na jego wykorzystanie. W myśl zasady no waste! Nic nie może się zmarnować, a przecież mięsa w rosole bywa naprawdę dużo. Przygotujemy dziś kotleciki z mięsa rosołowego. Kotleciki z naszego przepisu są delikatne i aromatyczne po prostu pyszne. Świetnie sprawdzają się w roli obiadku dla dzieci jak również dorosłych. Naprawdę je lubimy:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować kotleciki z mięsa rosołowego?
Składniki:
- 500 gram mięsa z rosołu (każdy rodzaj)
- 3 jajka na twardo
- 1 jajko surowe (do obtoczenia)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- pół marchwi startej
- pietruszka liść – łyżeczka
- 4 łyżki oleju
- sól – łyżeczka
- pieprz czarny mielony – szczypta
Sposób przygotowania:
1.Mięso podziel na kawałki i przełóż do miski
2. Dodaj pokrojone w drobną kostkę jajka, cebulę, czosnek, startą marchew, pietruszkę, sól, pieprz,
3. Z powstałej masy uformuj kotleciki
4. Każdy kotlecik obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie smaż na patelni z obu stron z dodatkiem rozgrzanego smalcu
5. Gotowe kotleciki przełóż na talerz i podawaj z dodatkiem ziemniaczków i ulubionej surówki, smacznego:)