Kałamarnica z dodatkiem aromatycznych przypraw i masła

Pyszne, ale przede wszystkim zdrowe owoce morza największą popularnością cieszą się w krajach śródziemnomorskich. Ze względu na swoje walory zdrowotne powinny pojawiać się w naszym menu bardzo często. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Znajdziesz w nich witaminy takie jak: A,E i D, a także składniki mineralne: selen, jod, wapń i cynk. Owoce morza najlepiej smakują w towarzystwie przypraw, które w zbalansowany sposób podkreślą ich wyjątkowy smak. Zobacz sam, jak przygotować pyszną i aromatyczną kałamarnicę.

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować pyszną kałamarnicę z dodatkiem przypraw i masła?

Składniki:

Kałamarnica:

Dodatki:

  • ulubiona grzanka lub bruschetta

Sposób przygotowania:

1. Kałamarnicę umyj, a następnie pokrój w kostkę jak na zdjęciu

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek płatek, natkę pietruszki, przyprawę do ryb, chilli grys bez pestek oraz pokrojoną w kostkę kałamarnicę

3. Na koniec dodaj sól i pieprz

4. Pozostaw na patelni na około 4-6 min, a następnie przewróć na drugą stronę

Sposób podania:

Gotową kałamarnicę przełóż na talerz i podawaj ją z ulubioną grzanką czosnkową lub wcześniej przygotowaną bruschettą. Gotowe danie możesz udekorować świeżą pietruszką. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.