Pyszne, ale przede wszystkim zdrowe owoce morza największą popularnością cieszą się w krajach śródziemnomorskich. Ze względu na swoje walory zdrowotne powinny pojawiać się w naszym menu bardzo często. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Znajdziesz w nich witaminy takie jak: A,E i D, a także składniki mineralne: selen, jod, wapń i cynk. Owoce morza najlepiej smakują w towarzystwie przypraw, które w zbalansowany sposób podkreślą ich wyjątkowy smak. Zobacz sam, jak przygotować pyszną i aromatyczną kałamarnicę.
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować pyszną kałamarnicę z dodatkiem przypraw i masła?
Składniki:
Kałamarnica:
- 500 gram kałamarnicy
- 50 gram masła
- czosnek płatek – 2 łyżki
- pietruszka nać – 2 łyżki
- przyprawa do ryb – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – szczypta
- sól – szczypta
- papryka chilli grys bez nasion (opcjonalnie dla tych, którzy lubią pikantniejsze smaki) – szczypta
Dodatki:
- ulubiona grzanka lub bruschetta
Sposób przygotowania:
1. Kałamarnicę umyj, a następnie pokrój w kostkę jak na zdjęciu
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek płatek, natkę pietruszki, przyprawę do ryb, chilli grys bez pestek oraz pokrojoną w kostkę kałamarnicę
3. Na koniec dodaj sól i pieprz
4. Pozostaw na patelni na około 4-6 min, a następnie przewróć na drugą stronę
Sposób podania:
Gotową kałamarnicę przełóż na talerz i podawaj ją z ulubioną grzanką czosnkową lub wcześniej przygotowaną bruschettą. Gotowe danie możesz udekorować świeżą pietruszką. Smacznego:)