Karkówka w sosie

Karkówka w sosie to bardzo popularna potrawa w Polsce. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pyz i ogórków kiszonych i właśnie taką karkówkę dziś przygotowaliśmy. Pyszną i treściwą, która sprawdzi się w chłodnym okresie zimowym. Zobacz jak ją przygotować w prosty sposób i zaskocz swoich najbliższych domowym obiadem! Karkówka według naszego przepisu jest krucha i soczysta….wprost idealna na niedzielny obiad. Można ją podawać w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki. Smacznego:)

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 2h

Stopień trudności: Łatwy

Liczba porcji: 8

Jak przygotować karkówkę w sosie w aromatycznych przyprawach?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę umyj i osusz.

2. Natrzyj olejem, musztardą, ziołami Ojca Mateusza, solą i pieprzem

3. Odstaw na godziny aby karkówka się zamarynowała (możesz zostawić ją również w lodówce na całą noc)

4. Rozgrzej w garnku olej i obsmaż mięso z każdej strony

5. Dodaj czosnek płatek i cebulę pokrojoną w kostkę

6. Do garnka wlej 2 szklanki wody

7. Zamknij pokrywką i gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu

8. Po tym czasie mięso wyciągnij z garnka

9. Sos zmiksuj i jeżeli wydaje się być zbyt rzadki dodaj do niego odrobinę mąki

10. Mięso krój na plastry o grubości 1,5 cm

11. Podawaj z pyzami i ogórkami kiszonymi

12. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.