Karkówka w sosie to bardzo popularna potrawa w Polsce. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pyz i ogórków kiszonych i właśnie taką karkówkę dziś przygotowaliśmy. Pyszną i treściwą, która sprawdzi się w chłodnym okresie zimowym. Zobacz jak ją przygotować w prosty sposób i zaskocz swoich najbliższych domowym obiadem! Karkówka według naszego przepisu jest krucha i soczysta….wprost idealna na niedzielny obiad. Można ją podawać w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki. Smacznego:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 2h
Stopień trudności: Łatwy
Liczba porcji: 8
Jak przygotować karkówkę w sosie w aromatycznych przyprawach?
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 5 łyżek musztardy
- 2 łyżki oliwy
- czosnek płatek – 1 łyżka
- 18 Ziół Ojca Mateusza – 2 łyżki
- 2 cebule
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj i osusz.
2. Natrzyj olejem, musztardą, ziołami Ojca Mateusza, solą i pieprzem
3. Odstaw na godziny aby karkówka się zamarynowała (możesz zostawić ją również w lodówce na całą noc)
4. Rozgrzej w garnku olej i obsmaż mięso z każdej strony
5. Dodaj czosnek płatek i cebulę pokrojoną w kostkę
6. Do garnka wlej 2 szklanki wody
7. Zamknij pokrywką i gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu
8. Po tym czasie mięso wyciągnij z garnka
9. Sos zmiksuj i jeżeli wydaje się być zbyt rzadki dodaj do niego odrobinę mąki
10. Mięso krój na plastry o grubości 1,5 cm
11. Podawaj z pyzami i ogórkami kiszonymi
12. Smacznego:)