Ketchup z cukinii

Ketchup jest jednym najbardziej znanych sosów na świecie. Swą niezwykła popularność zawdzięcza prostocie składników i przypraw, co sprawia, że smakuje wszystkim i to od najmłodszych lat. Wiele osób traktuje ketchup jako nieodłączny element wielu posiłków i chyba nie znaleźlibyśmy wielu polskich lodówek, w których brakowałoby tego sosu:)

W naszej części świata, pierwsze zapisy o ketchupie pochodzą z XVIII wieku, kiedy to kuchnie europejskie zaczęły dodawać pomidorów do rozmaitych potraw. Z całą pewnością ma to związek z faktem relatywnie niedawnego pojawienia się pomidorów w Europie. Od około 1550 były co prawda znane w Hiszpanii, ale do Włoch, Portugalii czy Francji trafiły dopiero pod koniec XVI wieku. Dodatkowo, jak wskazują dawne zapisy, pomidory nie od razu cieszyły się popularnością. Pamiętać musimy również, że nowości w tamtych latach rozpowszechniały się wręcz w ślimaczym tempie, więc  pomidor na swoje lata świetności musiał trochę poczekać.

Kiedy jednak już to się stało, w  połowie XIX wieku trafił do Ameryki, gdzie szybko stał się królem stołów. Spopularyzowany i dostosowany do wymagań amerykańskich nabywców, na rynek wszedł jako “złote dziecko”, sprzedawane pod szyldem pewnej firmy spożywczej, doskonale znanej na całym świecie do dziś i kojarzonej przede wszystkim z ketchupem – marki Heinz. 

Ciekawostki: 

Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem keczupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła i sardynki.
W opinii profesora Jerzego Bralczyka malajskie słowo „ketchup” oznaczało sos rybny. Przejęte przez Anglików kojarzone jest z sosem pomidorowym. Słowo to odnosiło się jednak również do sosów na bazie orzechów czy grzybów. Na zagranicznych opakowaniach ketchupów, widnieje napis „Tomato ketchup” na określenie ketchupu pomidorowego. /źródło:wikipedia/.

Czy ketchup jest zdrowy?

Ketchup jest sosem, który większość z nas kupuje w sklepie. Raczej nie mamy zwyczaju przygotowywania go w domu. Przyrządzenie ketchupu jest czynnością łatwą i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wielu z nas jest jednak tak bardzo przywiązanych do smaku produktu “sklepowego”, że właśnie ten odpowiada im najbardziej. Ważną i cieszącą oko informacją jest fakt, że do produkcji ketchupu nie mogą być stosowane barwniki spożywcze. Zabrania tego ustawa Ministerstwa Zdrowia, w myśl której, barwniki nie mogą być stosowane do sosów na bazie pomidorów / Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U.10.232.1525)/. Pomidory i dodatki podlegają procesowi pasteryzacji, stąd rzadko stosuje się środki konserwujące. Warto jednak czytać etykiety, ponieważ niektórzy producenci mimo to, stosują benzoesan sodu, który dodatkowo wydłuża przydatność ketchupu do spożycia po otwarciu opakowania.

Przeczytaj także ➤ Domowe sosy vol. 3 Jak zrobić ketchup?

Klasyczny skład współczesnych ketchupów to:

  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • sól
  • acetylowany adypinian diskrobiowy – skrobia modyfikowana
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cebula 
  • przyprawy – różne, w zależności od producenta

Można więc pokusić się o stwierdzenie, że nie jest tak źle. Ketchup, w zależności od ilości dodanego cukru, soli i sztucznych dodatków, będzie zatem mniej lub bardziej zdrowy. Jedno jest jednak pewne, jeśli chcesz wiedzieć co jesz, przygotuj to sam.

Domowy ketchup z cukinii – zrób, a nikt nie uwierzy, że jest z … cukinii

Niezwykle wartościowa, dostępna cały rok, smaczna i możesz ją hodować we własnym ogródku. Taka właśnie jest cukinia. Ze względu na jej właściwości prozdrowotne, warto pomyśleć o włączeniu jej do codziennej diety.
Cukinia jest:

  1. Źródłem witaminy C, potasu i błonnika
  2. Ze względu na dużą zawartość potasu, sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia krwi i funkcji nerek
  3. Bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników
  4. Bardzo niskokaloryczna, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała
  5. Uniwersalna, można ja jeść smażoną, gotowaną i na surowo

Jeśli nie przepadasz za smakiem cukinii, zrób mój ketchup. Zdziwisz się, że będzie smakował pomidorami:)

Przepis na domowy ketchup z cukinii

Kategoria: Sosy | Dodatki

Czas przygotowania: 1h

Liczba porcji: 4 słoiczki 250g

Stopień trudności: Łatwy

Składniki

2 ząbki czosnku
250 g cebuli, przekrojonej na pół
800 g cukinii, pokrojonej na kawałki
80 g białego octu winnego
200 g koncentratu pomidorowego

Dodatki, których ilość możesz zmniejszyć wedle uznania: cukier – 100 g, papryka słodka mielona – 1 łyżeczka, sól -1 łyżeczka, pieprz czarny mielony ½ łyżeczki .
Jeśli lubisz ketchup pikantny, polecam proporcje : papryka słodka mielona ½ łyżeczki, papryka chili – ½ łyżeczki.

Sposób przygotowania

Czosnek, cebulę i cukinię pokrój i włóż do dużego garnka. Dodaj ocet i gotuj bez przykrycia około 20 minut. Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotuj bez przykrycia kolejne 20 minut. 

Jeżeli konsystencja sosu Ci nie odpowiada, odparowuj go jeszcze około 10 minut.

Ostatnim etapem jest dokładne zblendowanie całości.

Domowe sosy należy szczelnie zamknąć w wyparzonych wcześniej słoikach. Zamknięte, mogą być przechowywane w lodówce do 12 miesięcy. Po otwarciu, zaleca się spożycie ich w ciągu 5 dni. Smacznego:)

2 comments

    […] słodkości. W sezonie, warto zatrzymać lato w słoiku i przygotować przetwory. Pyszny ketchup z cukinii lub warzywo marynowane w occie. Z pewnością docenimy je […]

    […] kupimy w każdym sklepie spożywczym. Możemy też przygotować go samodzielnie w domu. Hitem jest ketchup z cukinii. To doskonała alternatywa dla kupnej wersji. Gdy spróbujesz raz, z pewnością pokochasz jego […]

Komentarze są wyłączone

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.