Pieczarki to składnik, który w Polsce jest bardzo popularny, a skoro mamy je na wyciągnięcie ręki to warto z nich korzystać. Krem z pieczarek to potrawa łatwa do przygotowania. Idealnie sprawdzi się w roli rozgrzewającego startera w zimowe dni. Podana z chrupiącą bagietką smakuje obłędnie i tak samo wygląda. Ma wyrazisty aromat przez co pobudza apetyt. Znajduje się w niej wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych więc nie dla samego smaku warto po nią sięgać. Pieczarki to bowiem źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawierają tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, kobalaminę, pirydoksynę, witaminę C oraz D. Ponadto pieczarki zawierają lektyny. Substancja ta ma działanie przeciwnowotworowe. Pieczarki to również źródło kwasu linolowego CLA.
Przygotuj razem z nami pyszny i zdrowy krem pieczarkowy bo zdrowie jest najważniejsze!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszną zupę grzybową?
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 2 litry bulionu
- 2 małe cebule
- włoszczyzna suszona premium – 200 gram
- 5 ziemniaków
- czosnek płatek – 2 łyżki
- koper igiełka -1 łyżka
- majeranek – 0,5 łyżki
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- masło
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek tak aby się zeszkliła
2. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z cebulą i smaż około 10 minut
3. Wlej do garnka litr bulionu i dodaj czosnek płatek, pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę suszoną premium
4. Teraz dodaj wszystkie przyprawy – sól, pieprz, koperek i majeranek
5. Tak przygotowaną zupę gotuj przez około 30 – 40 minut
6. Ugotowaną zupę zmiksuj aż stanie się kremowa w trakcie dodaj śmietanę
7. Krem jest gotowy, smacznego:)