Tak jak zupa ogórkowa jest idealna w okresie jesienno-zimowym, tak krem z pomidorów to potrawa idealna latem. Wyjątkowe danie zarówno dla dzieci, które uwielbiają pomidory jak i dorosłych. Najlepiej smakuje na własnych ogródkowych pomidorach. Krem pomidorowy sprawdzi się oczywiście również zimą, podawany gorący z aromatycznymi przyprawami sprawi, że z pewnością rozgrzejesz organizm i poprawisz swoją odporność i samopoczucie. W końcu to istna bomba witaminowa. Pomidory to źródło potasu oraz likopenu, silnego antyoksydantu. Ponadto zapobiega on miażdżycy i zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca. Krem z pomidorów jest stworzony dla całej rodziny dlatego warto przygotować go w domu. Zimą kiedy nie mamy już możliwości wykorzystania własnych pomidorów, warto użyć tych z puszki. Krem z pomidorów to idealny posiłek zarówno na obiad jak i na kolację. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Pamiętaj aby zawsze mieć w domu puszkę pomidorów i aromatyczne przyprawy, a z pewnością uszczęśliwisz domowników.
Jeszcze kilka słów o przyprawach…
Krem z pomidorów najlepiej doprawiać ziołami takimi jak bazylia, tymianek czy zioła prowansalskie. Dodają one potrawie nieco włoskiego klimatu i wydobywają wszystko to co najlepsze. Oczywiście w potrawie nie może zabraknąć tych podstawowych przypraw m.in. soli i pieprzu. Przyprawy warto mieć zawsze pod ręką. Potrafią uratować nam życie, kiedy w domu pojawiają się niezapowiedziani goście. Właśnie dlatego nasze przyprawy pakujemy w różnej wielkości opakowania typu doypack. Opakowania te charakteryzują się tym, iż możesz je z łatwością otwierać i zamykać, a to sprawia, że twoje przyprawy będą zawsze świeże.
Podczas przygotowywania kremu pomidorowego warto pamiętać o kilku istotnych punktach. Po pierwsze, aby nie karmelizować cebulki podczas jej podsmażania. Zmieni to zupełnie smak kremu i sprawi, że zupa stanie się mniej smaczna. To samo dotyczy czosnku. Pamiętaj aby dodawać go pod koniec, tuż przed dodaniem pomidorów.
Nasz krem z pomidorów jest szybki w przygotowaniu, co staje się wyjątkowo ważne w dzisiejszych czasach. Jest pyszny, aromatyczny i zdrowy. Przygotuj go razem z nami!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszny krem pomidorowy?
Składniki:
- 0,5 kg świeżych pomidorów lub jedna puszka pomidorów krojonych
- litr bulionu
- 1 cebula
- czosnek płatek – 2 łyżeczki
- pietruszka liść – 4 łyżeczki
- sól do smaku
- pieprz ziołowy – 2 łyżeczki
- bazylia – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- tymianek – 0,5 łyżeczki
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Własne pomidory obierz ze skórki i pokrój lub przygotuj pomidory z puszki
2. Cebulę pokrój w kostkę i z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż na patelni lub w garnku, pod koniec dodaj czosnek płatek, pomidory, bulion i wszystko razem duś (około 5-7 minut)
3. Wszystko zblenduj i dodaj wszystkie przyprawy (gotuj około 10 minut)
4. Krem jest gotowy
Sposób podania:
Gotowy krem z pomidorów przelej do miseczki. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp bazylią, możesz również posypać go parmezanem lub mozzarellą. Podawaj w duecie z chrupiącą grzanką. Smacznego:)