Kurczak maślany, czyli inaczej butter chicken to potrawa kuchni indyjskiej. Kurczak z tego przepisu jest soczysty i kruchy, a w połączeniu z wyjątkowym, aksamitnym sosem smakuje wspaniale. Ten aromatyczny obiad jest bardzo rozgrzewający. Połączenie orientalnych smaków wspaniale współgra z ryżem. Butter chicken jest łatwy w przygotowaniu. Genezą tej potrawy jest fakt, że została wynaleziona po to, aby wykorzystać resztki jedzenia. Podstawą marynaty do kurczaka maślanego jest kumin, garam masala, chilli oraz kurkuma. Reszta jest tylko interpretacją kucharza. Pamiętaj, że mięso najlepiej zamarynować dzień przed przygotowaniem, aby w pełni przeszło smakiem przypraw. Przygotuj razem z nami pysznego maślanego kurczaka.
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pysznego kurczaka maślanego?
Składniki:
- 650 gram piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 gram pomidorów
- 200 gram wody
- 100 gram śmietany 30%
- kmin rzymski ziarno – 1,5 łyżeczki
- kolendra liść – 1 łyżeczka
- papryczka chilli grys bez nasion – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- sól – 2 łyżeczki
- garam masala – 2 łyżeczki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 70 gram masła
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i pokroić w paski
2.Do miseczki wsypać kmin rzymski, kolendrę, papryczkę chili grys bez nasion, przyprawę garam masala, sól oraz kurkumę
3. Powstałą marynatą posmarować kurczaka i dodać do niego pokrojone ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz sok z limonki
4.W garnku dusić pokrojoną cebulę na maśle
5. Dodać pomidory i dusić
6. Dodać śmietanę, a po chwili zamarynowanego kurczaka
7. Gotować około 25-30 minut
8. Kurczaka podawać z ryżem, smacznego:)