Kurczak to danie, które jest bardzo popularne. Warto wykorzystać to w smaczny sposób. Kurczak pieczony to danie, które z pewnością zachwyci. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. W kompozycji z aromatycznymi przyprawami smakuje najlepiej i równie pięknie wygląda. Jest efektowne i smaczne dlatego z pewnością zachwyci.
Przygotuj razem z nami pysznego kurczaka pieczonego w czerwonym winie:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1,5 godziny + czas marynowania minimum 30 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować kurczaka pieczonego w czerwonym winie?
Składniki:
- cały kurczak podzielony na części lu w całości
- 200 gram pasty pomidorowej lub zmiksowanych pomidorów
- 100 ml wody
- 100 ml octu winnego
- 5 ziemniaków pokrojonych w łódeczki lub kostkę
- tymianek – 1 łyżka
- przyprawa do kurczaka – 1 łyżka
- majeranek – 2 łyżki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- czosnek granulowany – 1 łyżka
- cebula płatek – 3 łyżki
- sól – szczypta
- włoszczyzna suszona premium – 1,5 kubka
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka zalej, pastą pomidorową, octem i posyp wszystko przyprawami oraz ziołami
2.Natrzyj kurczaka i przełóż go szczelnie zamkniętego do lodówki.
3.Ziemniaki ugotuj lecz w taki sposób aby nie były jeszcze zbyt miękkie (około 2 minuty po doprowadzeniu do wrzenia), odcedź i pokrój w łódeczki lub kostkę
4. Do naczynia żaroodpornego wsyp włoszczyznę suszoną premium i ułóż pokrojone ziemniaki, a następnie zalej wszystko wodą
5. Piekarnik włącz na 200°C i wyciągnij kurczaka z lodówki
6. Kurczaka połóż na warzywa i polej pozostałą marynatą, wszystko przykryj folią i włóż do piekarnika
7. Piecz 40 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze 15 minut lub do momentu aż skórka zrobi się chrupiąca, podczas pieczenia możesz polać kurczaka powstałym sosem
8. Smacznego:)