Kurczak pieczony

Kurczak to danie, które jest bardzo popularne. Warto wykorzystać to w smaczny sposób. Kurczak pieczony to danie, które z pewnością zachwyci. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. W kompozycji z aromatycznymi przyprawami smakuje najlepiej i równie pięknie wygląda. Jest efektowne i smaczne dlatego z pewnością zachwyci.

Przygotuj razem z nami pysznego kurczaka pieczonego w czerwonym winie:)

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1,5 godziny + czas marynowania minimum 30 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować kurczaka pieczonego w czerwonym winie?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1.Kurczaka zalej, pastą pomidorową, octem i posyp wszystko przyprawami oraz ziołami

2.Natrzyj kurczaka i przełóż go szczelnie zamkniętego do lodówki.

3.Ziemniaki ugotuj lecz w taki sposób aby nie były jeszcze zbyt miękkie (około 2 minuty po doprowadzeniu do wrzenia), odcedź i pokrój w łódeczki lub kostkę

4. Do naczynia żaroodpornego wsyp włoszczyznę suszoną premium i ułóż pokrojone ziemniaki, a następnie zalej wszystko wodą

5. Piekarnik włącz na 200°C i wyciągnij kurczaka z lodówki

6. Kurczaka połóż na warzywa i polej pozostałą marynatą, wszystko przykryj folią i włóż do piekarnika

7. Piecz 40 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze 15 minut lub do momentu aż skórka zrobi się chrupiąca, podczas pieczenia możesz polać kurczaka powstałym sosem

8. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.