Kurczak po tajsku

Kuchnia azjatycka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aromatyczne, pikantne, słodkie i kwaśne smaki w połączeniu z aromatycznymi ziołami i przyprawami sprawiają, że tajskie dania są ulubionymi potrawami wielu ludzi na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych tajskich dań mięsnych jest kurczak po tajsku. Jest to danie, które łączy w sobie pikantną i słodką nutę, a także nuty świeżych ziół i aromatycznych przypraw.

Zdrowa kuchnia azjatycka

W diecie azjatyckiej dominują produkty roślinne, szczególnie nasiona roślin strączkowych. Dodatkowo, w Azji najczęściej spożywanymi produktami są ziarna zbóż, w tym ryż i makarony. Ponadto kuchnia obfituje w nasiona
i aromatyczne przyprawy.

Dieta azjatycka uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Z badań WHO, a dokładniej raportu World Health Statistics, dotyczącego średniej długości życia obywateli całego świata wynika, że wśród czołówki najdłużej żyjących nacji są mieszkańcy Singapuru, Japonii. Na samej wyspie Okinawa, mieszka aż ponad 400 stulatków. Do szacownego grona zalicza się także Sardynia (Włochy), Nicoya (Kostaryka), Ikarii (Grecja) i Loma Linda (Usa -California). Jest to top 5 miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej i najzdrowiej.

Sekret kuchni azjatyckiej 

Nie będzie niczym nowym stwierdzenie, że Azjaci jadają zupełnie inaczej niż Europejczycy. Przede wszystkim bazą kulinarną potraw wschodnich są warzywa i dary mórz i oceanów – ryby, owoce morza, algi, wodorosty itd. Mięso, które jest niezwykle popularne w naszym regionie, w Azji jest raczej dodatkiem. Tajowie, Hindusi czy Japończycy spożywają głównie ryż, owoce i warzywa, kurczaka, makaron ryżowy oraz jajka. Taka baza gwarantuje minimalny udział tłuszczów i cukrów. Zapewnia także zbilansowaną podaż białka i węglowodanów. Przygotowywanie potraw zwykle opiera się na grillowaniu, gotowaniu na parze lub smażeniu. Wszystko co da się zjeść bez obróbki termicznej, mieszkańcy wschodniej części globu jedzą po prostu na surowo.

Kurczak po tajsku – co będzie Ci potrzebne i jak go przygotować?

Kluczem do otrzymania doskonałej marynaty do kurczaka po tajsku jest czerwona pasta curry. Można ją kupić
w sklepie, ale z łatwością możesz ją również przygotować w domu. Oto przepis:

Składniki

  • 4 limonki
  • kolendra – 2 łyżki nasion 
  • papryka słodka mielona – 2 łyżki
  • 90 g czerwonych papryczek chili
  • 30 g korzenia świeżego imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 50 g trawy cytrynowej
  • 100 g oleju arachidowego

Limonki należy sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Nasiona kolendry uprażyć na patelni, a następnie zmielić lub zblendować.

Dodać skórkę z limonki, sok z limonki, papryczki chili, paprykę słodką, imbir, czosnek i trawę cytrynową i ponownie zmiksować. Do powstałej mieszanki przypraw powoli lub małym procjami dodawać olej cały czas miksując. Czerwona pasta curry gotowa.

Kurczak po tajsku

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: Średni

Składniki

  • sól 
  • pieprz czarny mielony
  • czarnuszka i/lub sezam
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 12g świeżego imbiru
  • ½ świeżej czerwonej papryczki chili  lub ¼ łyżeczki suszonych płatków papryczki chili piri piri
  • kolendra świeża lub suszona
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g sosu sojowego
  • 30 g miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Kurczaka pokrój w kawałki, posyp solą i pieprzem, dodaj 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Dodaj łyżkę oleju, rozdrobniony czosnek i dokładnie wymieszaj kawałki kurczaka z marynatą. Odstaw na około 15 minut lub dłużej jeśli masz czas. Im dłużej kurczak będzie się marynował, tym będzie smaczniejszy.

Zamarynowanego kurczaka smaż na mocno rozgrzanej patelni.

W małym garnuszku przygotuj sos. Miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, kolendrę i papryczkę chili połącz z ok. 150 g wody  i gotuj około 1-2 minuty. Przypraw solą i pieprzem według własnych upodobań smakowych.

Kurczaka podawaj z dodatkiem sosu, ryżu, makaronu ryżowego lub makaronu z warzyw, np. cukinii. Gotowe danie posyp czarnuszką lub sezamem lub jednym i drugim. Smacznego!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.