Łosoś, bo dziś to nasz główny bohater, to bardzo smaczne źródło wielu cennych witamin i minerałów. Powinien zagościć w naszych domach z wielu powodów, ale przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy. Zawiera bowiem dużą ilość białka oraz witamin z grupy B, witaminę A, E oraz D. Jest bogatym źródłem minerałów takich jak: potas, fosfor, selen czy żelazo. Z powodzeniem do jadłospisu mogą wprowadzić go osoby, które w szczególny sposób dbają o dietę. Z nim łatwiej zrzucić zbędne kilogramy ponieważ pozwala on skutecznie kontrolować apetyt. Spożywaj go regularnie bo z nim z pewnością poprawisz kondycję swojego organizmu. Łosoś po kapitańskie to z pewnością danie dla cierpliwych. Czas jego marynowania to aż 5 dni, ale warto poczekać. Jego smak wynagrodzi wiele. Dzięki marynowaniu łosoś staje się niezwykle aromatyczny i kruchy. Po prostu pyszny!
Przygotuj razem z nami tego niezwykłego króla ryb:)
Kategoria: Przystawka
Czas przygotowania: 20 min. + 3-5 dni (czas marynowania)
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować łososia po kapitańsku?
Składniki:
- pieprz biały – 1 łyżka
- ziele angielskie – 1 łyżka
- czosnek granulowany – 3 łyżki
- sól himalajska gruboziarnista, różowa – 4 łyżki
- papryka słodka mielona – 5 łyżek
- przyprawa do ryby (znajdziesz ją w naszym sklepie internetowym) – 6 łyżek
- liść laurowy – 7-10 listków
- 50 ml koniaku (opcjonalnie)
- 1,5-2 kg filetu z łososia
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia myjemy, osuszamy i kładziemy skórą do dołu
2. Dwie łyżki soli wsypujemy do moździerza, rozgniatamy i zasypujemy rybę solą i papryką
3. Do moździerza wsypujemy pieprz biały i ziele angielskie. Miażdżymy i zasypujemy rybę przyprawami wraz z czosnkiem i przyprawą do ryb
4. Posypujemy rybę pozostałą ilością soli gruboziarnistej i polewamy wszystko odrobiną koniaku (opcjonalnie)
5. Na wierzch układamy liście laurowe
6. Tak zamarynowaną rybę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 do 5 dni
Sposób podania:
Po tym czasie wyciągamy rybę z lodówki, nożem ściągamy wszystkie przyprawy i kroimy łososia w cienkie plastry, pod kątem.
Łososia po kapitańsku podawaj na rukoli, sałacie lub ciepłych grzankach z masłem czosnkowym i serkiem kremowym.
Do smaku skrop odrobiną cytryny. Smacznego.
[…] także ➤ Łosoś po kapitańsku, czyli danie dla cierpliwychŁosoś w sosie […]