Ryby to ważne do ludzkiego ciała źródło wielu witamin i kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne dla organizmu są kwasy omega-3, które wpływają pozytywnie na przebieg różnorodnych procesów życiowych. Wspomagają bowiem pracę serca, a także układu krążenia. Podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, a także obniżają poziom tego „złego”. Ponadto ryby w swoim składzie zawierają dużo witamin i minerałów. W łososiu spotkamy witaminę D i witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3, B6, B9, B12, a także A oraz E. Ponadto występują w nim minerały takie jak: fosfor, potas, selen, żelazo, wapń, magnez, cynk i fluor. To własnie dlatego ryby są tak ważne dla naszego organizmu. Przygotowaliśmy dziś propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu kulinarnym smakoszom. Łosoś w sosie koperkowym to propozycja na zdrowy obiad. Można podawać go zarówno z tłuczonymi ziemniaczkami z dodatkiem przypraw takich jak gałka muszkatołowa, jak i zdrowych warzyw przygotowanych na parze lub patelni. Zaczynamy:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować łososia w sosie koperkowym?
Składniki:
- 400 gram fileta z łososia
- przyprawa do ryby – 1 łyżeczka
- łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- 120 gram jogurtu naturalnego
- 40 gram mleka
- koperek – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- sól – szczypta
- pół łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania:
1. Łososia umyj, osusz i włóż do naczynia żaroodpornego
2. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i równomiernie posyp przyprawą do ryby
3. Piekarnik ustaw na 200 stopni i piecz przez 20 minut
4. W tym czasie przygotuj sos koperkowy
5. Do miseczki wsyp koperek, jogurt, mleko, musztardę, sól i pieprz
6. Wszystko dokładnie wymieszaj
7. Gotowego łososia wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz
8. Polej gotowym sosem koperkowym
9. Łososia z sosem koperkowym podawaj z ziemniaczkami
10. Smacznego:)