Łosoś w sosie koperkowym

Ryby to ważne do ludzkiego ciała źródło wielu witamin i kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne dla organizmu są kwasy omega-3, które wpływają pozytywnie na przebieg różnorodnych procesów życiowych. Wspomagają bowiem pracę serca, a także układu krążenia. Podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, a także obniżają poziom tego „złego”. Ponadto ryby w swoim składzie zawierają dużo witamin i minerałów. W łososiu spotkamy witaminę D i witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3, B6, B9, B12, a także A oraz E. Ponadto występują w nim minerały takie jak: fosfor, potas, selen, żelazo, wapń, magnez, cynk i fluor. To własnie dlatego ryby są tak ważne dla naszego organizmu. Przygotowaliśmy dziś propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu kulinarnym smakoszom. Łosoś w sosie koperkowym to propozycja na zdrowy obiad. Można podawać go zarówno z tłuczonymi ziemniaczkami z dodatkiem przypraw takich jak gałka muszkatołowa, jak i zdrowych warzyw przygotowanych na parze lub patelni. Zaczynamy:)

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 3

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować łososia w sosie koperkowym?

Składniki:

  • 400 gram fileta z łososia
  • przyprawa do ryby – 1 łyżeczka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • 120 gram jogurtu naturalnego
  • 40 gram mleka
  • koperek – 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • sól – szczypta
  • pół łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania:

1. Łososia umyj, osusz i włóż do naczynia żaroodpornego

2. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i równomiernie posyp przyprawą do ryby

3. Piekarnik ustaw na 200 stopni i piecz przez 20 minut

4. W tym czasie przygotuj sos koperkowy

5. Do miseczki wsyp koperek, jogurt, mleko, musztardę, sól i pieprz

6. Wszystko dokładnie wymieszaj

7. Gotowego łososia wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz

8. Polej gotowym sosem koperkowym

9. Łososia z sosem koperkowym podawaj z ziemniaczkami

10. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.