Meksykańska pieczona papryka to ciekawa propozycja na obiad lub przekąskę. Jest to potrawa, która dzięki odpowiednio dobranym składnikom przenosi nas w zakątki dalekiego Meksyku. Ta potrawa zaskoczy wszystkich najbliższych niebagatelnym smakiem oraz efektywnym wyglądem. Spróbuj przygotować ją w domu, a z pewnością zaskoczysz domowników swoimi umiejętnościami kulinarnymi. My zrobiliśmy ją w wersji z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, ale idealny będzie również delikatny indyk. Odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że potrawa jest rodem z Meksyku. Zapraszamy do naszego świata smaków i zapachów:)
Kategoria: Danie główne / Przekąska
Czas przygotowania: 60 min
Liczba porcji: 3
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować meksykańskie pieczone papryki?
Składniki:
- 3 papryki
- 200 gram mięsa mielnego
- 30 gram oliwy z oliwek
- 100 gram fasoli czerwonej z puszki
- 100 gram kukurydzy z puszki
- 1 kulka mozzarelli
- szczypiorek rurka – 1 łyżeczka
- cebula płatek – 3 łyżeczki
- czosnek płatek – 2 łyżeczki
- kolendra liść – 3 łyżeczki
- papryka chilli mielona – 1 łyżeczka
- kmin rzymski mielony – szczypta
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Sposób przygotowania:
1. Górę papryki odkroić i usunąć białe części i gniazda nasienne
2. Papryki ułożyć na blaszce i rozgrzać piekarnik do 200°C, piec 30 min
3. Do garnka wrzuć cebulę płatek, czosnek płatek, paprykę chilli mieloną, kolendrę, kmin rzymski mielony oraz oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj i duś przez 5 min
4. Dodaj mięso,kukurydzę, fasolę, sól oraz pieprz i gotuj około 10 minut
5. Farsz przełóż do upieczonych papryk i połóż plastry mozzarelli
6. Włóż do piekarnika na 5 min lub do momentu aż ser się rozpuści
7. Pieczone papryki posyp szczypiorkiem oraz kolendrą, smacznego:)