W ziołolecznictwie wykorzystuje się wiele leków, które stworzone zostały na bazie roślin leczniczych i zielarskich. Nalewki ziołowe znane były już w średniowieczu. Zioła posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości i sprawiają, że witaminy i minerały przyswajają się lepiej. Wiele z nich możemy przygotować sami w domu, a jedną z takich produktów jest właśnie nalewa ziołowa. Nalewka to nic innego jak wyciąg z suszonych ziół. Jej przygotowanie polega na wyekstrahowaniu substancji aktywnych zawartych w ziołach przez macerowanie oraz perkolację. Do przygotowania nalewki ziołowej potrzebna nam będzie butelka, którą wypełnimy ziołami i zalejemy odpowiednią substancją. Taką butelkę musimy oczywiści odpowiednio zabezpieczyć czyli szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłymi miejscu na około 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając. Pamiętajmy, że nasza nalewka może być pita bez ograniczeń!
Kategoria: Nalewka
Czas przygotowania: 20 min + 14 dni
Liczba porcji: 1 litr
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować nalewkę ziołową?
Składniki:
- owoc jałowca – 10 szt.
- pieprz czarny – 10 ziaren
- pieprz zielony – 10 ziaren
- czarnuszka ziarno – 1 łyżeczka
- kminek ziarno – 1 łyżeczka
- goździk cały – 5 szt.
- majeranek – 1 łyżeczka
- mięta – 1 łyżeczka
- anyż ziarno – szczypta
- kurkuma kłącze – 1 korzeń
- 300 gram cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie tego trunku jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie z wyżej wymienionych składników wrzucić do butelki, a następnie zalać wodą. Butelkę szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu przez około 14 dni, od czasu do czasu mieszając:) Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Nalewkę możemy przechowywać przez wiele lat, im dłużej stoi tym staje się bardziej intensywna.