Napar z goździków na ból gardła

Goździki to jedna z popularniejszych przypraw w naszej kuchni. Szczególnie ważne stają się w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. To wtedy ich zapach otula domowe zacisza kuchni gospodyń w całej Polsce. Uwielbiamy ich zapach ponieważ kojarzy się nam ze świętami, a więc radością, miłością i spotkaniami z najbliższymi. Warto sięgać po nie kiedy przygotowujemy pyszne wypieki, ale nie tylko, ponieważ goździki nie tylko smakują wspaniale, ale również mają wiele właściwości zdrowotnych z których warto korzystać na co dzień. Goździki to suszone pąki kwiatowe drzewa o nazwie goździkowiec korzenny. Jako przyprawę spotkać możemy dwie formy goździków, mieloną oraz całą. Wykorzystywane są w kuchni w różnych wariantach, a dodawane są niemal do wszystkiego. Ich zmielona forma stanowi wspaniałą marynatę do mięs, natomiast całe goździki urozmaicą smak wypieków i grzanego wina. Goździki wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej nie bez przyczyny. Mają bowiem działanie przeciwbólowe, antybakteryjne oraz przeciwzapalne i na tym na chwilę przystańmy. W związku z korzystnym działaniem goździków warto spożywać je w formie zdrowego naparu. Jest on uznawany za antidotum w walce ze zgagą, wzdęciami oraz bólem brzucha. Ponadto w związku z zawartością antyutleniaczy napar z goździków polecany jest w celu spowolnienia procesów starzenia się organizmu oraz redukcji wolnych rodników. Przygotujmy więc razem napar z goździków!

Jak zrobić napar z goździków?

Napar z goździków jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy łyżeczkę goździków całych bądź rozkruszonych zalać wrzącą wodą (200ml),a następnie przykryć naczynie. Tak przygotowany napar należy pozostawić na około 5-10 min, następnie wypić.

W przypadku infekcji jamy ustnej należy całe goździki żuć (nie zjadać) uzyskamy efekt znieczulający oraz antybakteryjny. Można też płukać gardło naparem z goździków.

Co więcej…

Zdrowotne właściwości goździków zdobyły uznanie już w średniowieczu. Nie każdy wie, że goździki zawierają eugenol – substancję o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym, warto więc dodawaj je do ciepłych napojów herbacianych, które z pewnością wspomogą nasz organizm w walce z patogenami. Goździki zawierają również substancje znieczulające, polecane są w walce z bólami zębów i innymi schorzeniami występującymi w jamie ustnej takimi jak: paradontoza czy grzybica, usuwają też przykry zapach z jamy ustnej. Ponadto goździki zawierają związki organiczne: mangan i flawonoidy, które przyczyniają się do zwiększenia gęstości kości, wpływają też korzystnie na stawy. Eugenol występujący w goździkach ma działanie antynowotworowe. Badania naukowe potwierdziły, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów  (płuc, jajników, piersi). Zwiększają również wydzielanie enzymów trawiennych, są więc antidotum na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą też mdłości. Goździki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, zapobiegają zaparciom oraz poprawiają perystaltykę jelit.  Wspomagają one również produkcję insuliny, jednocześnie obniżając cholesterol.

Kliknij w goździki aby przejść do sklepu:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.