Napar z majeranku na przeziębienie

Lecznicze właściwości majeranku znane są od wieków. Pełna nazwa majeranku to lebiodka majeranek. Jest ona jedną z najpopularniejszych roślin w Europie. Rośnie w Turcji, na Cyprze, a także w Polsce. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wykorzystywana była w medycynie naturalnej. Majeranek warto wykorzystywać w przypadku przeziębienia, infekcji czy zapalenia zatok. Napar z majeranku ma właściwości rozgrzewające dlatego sięgaj po niego zawsze kiedy czujesz, że Twój organizm wzywa pomocy. Warto pić go zawsze kiedy dopada nas przeziębienie,a to szczególnie często pojawia się w sezonie jesienno-zimowym. Napar ten przyspiesza metabolizm, polecany jest więc w przypadku diet odchudzających. Ponadto majeranek ma działanie przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. Pomaga w przypadku kataru i zapalenia zatok. Zalecany jest również przy bólach głowy i problemach z krążeniem. Bez wątpienia napar z majeranku to jeden z lepszych i bardzo dobrze znanych napojów leczniczych, który pozwoli Ci szybciej powrócić do zdrowia. Jak go przygotować? Nic prostszego!

Jak przygotować napar z majeranku?

Napar z majeranku przygotujesz w taki sam sposób jak herbatę. Wystarczy dwie łyżeczki suszonego majeranku wsypać do kubka lub szklanki, a następnie zalać wrzątkiem. Tak przygotowany napar pozostawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie napar możesz przelać przed sitko i dodać do niego łyżeczkę miodu (pamiętaj aby miód dodawać kiedy napar lekko przestygnie. Miód dodany bezpośrednio do wrzątku traci swoje cenne właściwości). Napar z majeranku możesz pić dwa razy dziennie.

Co więcej…

Majeranek warto wykorzystać w przypadku leczenia chorób skóry oraz oczu, redukuje bowiem przebarwienia. Ma również działanie ściągające dlatego warto wykorzystywać go w przypadku sińców i obrzęków. Łagodzi stany zapalne krtani. Majeranek możesz wykorzystywać zewnętrznie, podczas codziennych kąpieli. Pomoże on goić rany, trądzik, owrzrodzenia i inne choroby skóry. Majeranek stosowany jako napar poprawia pracę układu trawiennego, dlatego warto stosować go w przypadku niestrawności, nieżytu żołądka oraz innych podobnych chorobach. Działa antyseptycznie, żółciopędnie oraz pobudza on wydzielanie soków trawiennych. Olejek zawarty w majeranku jest źródłem terpineolu, borneolu, terpinenu, terpinenolu oraz związków garbnikowych. Polecany jest jako naturalny środek na obniżanie ciśnienia. Stosowany w formie inhalacji pomaga w przypadku niedrożności dróg oddechowych. Napar z majeranku można również stosować jako naturalną płukankę do włosów. Wzmacnia ona cebulki włosów oraz przyspiesza ich wzrost.

Maść majerankowa domowej roboty

Maść majerankową kupić możemy w niemal każdej aptece jednak warto przygotować ją samemu w domu, szczególnie wtedy kiedy jest nam potrzebna, ale nie mamy jej pod ręką. Jak zrobić maść w domu? To bardzo proste. Po pierwsze utrzyj majeranek z masłem, takim bez soli. Następnie pozostawimy wszystko na noc. Po tym czasie należy przetopić masę na małym ogniu i przepuścić przez gazę (pozwoli to uzyskać jednolitą konsystencję). Tak przygotowaną maść pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Brawo Twoja maść jest gotowa. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, jest więc w 100% zdrowa.

Majeranek znajdziesz w naszym sklepie internetowym, kliknij w majeranek poniżej:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.