Naturalne suplementy. Przepis na zimowy napar z hibiskusa z imbirem

Ketmia szczawiowa występująca pod nazwą Hibiskus, jest rośliną ziołowo-przyprawową znaną i cenioną od czasów starożytnych. Powszechnie stosowana w domowych apteczkach i medycynie naturalnej. Wykazuje właściwości prozdrowotne, a to za sprawą wyjątkowego składu jakim obdarowała ją matka natura. Wysokie stężenie witamin w połączeniu z niecodzienną kombinacją kwasów organicznych, stanowią o mocy tej wyjątkowej rośliny.

Niezwykłe działanie hibiskusa stało się obiektem zainteresowania farmakologów i naukowców. Przeprowadzono badania naukowe, które potwierdziły prozdrowotne działanie ketmii i na stałe wprowadziły ją w skład preparatów poprawiających trawienie i powszechnie znanych i lubianych herbatek ziołowych. 

Hibiskus ma lekko kwaśny, charakterystyczny smak, który nadaje wszystkim nam dobrze znaną nutę smakową herbatek wieloowocowych.

Prozdrowotne działanie Hibiskusa to przede wszystkim wspomaganie procesów antyoksydacyjnych, co daje spore szanse na redukcję skutków chorób cywilizacyjnych oraz silne działanie przeciwzapalne.

Spożywanie naparu z hibiskusa obniża stężenie tzw. złego cholesterolu oraz większa ilość tego dobrego. Herbatka z kwiatu hibiskusa jest zalecana jako naturalny suplement diety w okresach przeziębienia i grypy. Ma bardzo dużą zawartość witaminy C, która pomaga wzmacniać odporność i wspomaga organizm w walce z wirusami. 

Herbata z hibiskusa ma zbawienny wpływ na przemianę materii. Wspomaga procesy trawienia i oczyszczanie organizmu z toksyn. Działanie moczopędne pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody, nagromadzone produkty przemiany materii i toksyny.

W okresach jesienno-zimowych należy wspomagać organizm i dostarczać jak największej naturalnych suplementów diety, które pomogą zachować wysoką odporność. Jeśli dodatkowo, suplementacja jest smaczna i pozwoli nam rozgrzać się w chłodne dni, z łatwością można połączyć przyjemne z pożytecznym. Owocowe herbatki można traktować jako napój obiadowy zamiast kompotu, serwować na śniadanie, podwieczorek czy popijać podczas wieczornego relaksu.

Kategoria: Napoje | Wspieramy odporność 

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis na zimowy napar z hibiskusa i imbiru 

Składniki:

  • imbir – 2 łyżeczki świeżego startego lub suszonego
  • 4  łyżki hibiskus kwiat suszony
  • 20g cukru trzcinowego lub białego
  • 2-3 ziarna kardamon
  • goździki – 3-5 całych
  • 40g  soku z cytryny
  • 800 ml wody
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

  1. Imbir i hibiskus wkładam do garnka, dodaję cukier i zalewam wodą
  2. Doprowadzam do wrzenia i na minimalnym ogniu, pod przykryciem, gotuję około 5 minut 
  3. Dodaję kardamon, goździki i sok z cytryny
  4. Kontynuuj gotowanie przez około 5 min
  5. Wywar przelewamy przez sitko o drobnych oczkach
  6. Powstały napój przelewam do szklanek
  7. Napój można dosłodzić miodem, według uznania
  8. Na zdrowie 🙂

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.