Pyszne i puszyste pancakes to deser niezastąpiony. Jest łatwy w przygotowaniu dlatego z łatwością zrobisz je w domu. Z dodatkami takimi jak świeże owoce oraz cynamon smakują obłędnie. Są delikatne i waniliowe. Zdecydowanie bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Można podawać je zarówno ze świeżymi owocami jak i domowymi przetworami. Kto nie widział amerykańskich filmów na których zajadają się górą pancakes podawanych z syropem klonowym. Są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Możesz podawać je również z miodem.
Spróbuj tych pysznych placuszków a na pewno przekonasz się do ich wyjątkowego smaku!
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 6-8
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszne słodkie naleśniki?
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 200 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól – szczypta
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- mięta – 1 łyżeczka
- świeże owoce lub zmiksowane owoce mrożone
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbij jajka, wlej mleko oraz olej i wszystko wymieszaj
2. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy
3. Ciasto odstaw na 20-30 min
4. Po tym czasie patelnie rozgrzej
5. Nakładaj ciasto tworząc okrągłe placuszki (1 duża łyżka)
6. Smaż z obu stron do zarumienienia (około 1 min każda strona)
7. Tak przygotowane placuszki odkładaj na ręcznik papierowy aby odsiąkły z nadmiaru tłuszczu
8. Gotowe posyp cynamonem, owocami i udekoruj listkami mięty
9. Smacznego:)