Beza Pavlova to torcik przygotowany na bazie białek, który dekoruje się kremem na bazie śmietanki, mascarpone oraz owocami. Ten bardzo znany deser zyskał swoich zwolenników na całym świecie. W zależności od preferencji można podawać ją z różnymi owocami, jednak najlepiej sprawdzają się truskawki, maliny, granat oraz kiwi. Przygotuj pyszną bezę pavlova razem z nami:)
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować pyszną bezę Pavlova z owocami liofilizowanymi?
Składniki:
Beza:
- 300 gram cukru pudru
- 7 białek
- skrobia ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka
- sól – szczypta
Krem:
- 300 gram śmietany 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 40 gram cukru pudru
Dodatki:
- granat liofilizowany – 1 łyżka
- truskawka liofilizowana – kilka sztuk
- jagoda liofilizowana – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Beza
1.Białka ubijać ze szczyptą soli około 3 minuty
2. Podczas ubijania powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier puder
3. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną
4. Upewnić się, że białka są dobrze ubite
5. Pianę przełożyć na wyłożoną folią blaszkę formułując okrąg o średnicy około 20 cm
6. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut / 180 ,a następnie 80 minut / 140
7. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić bezę w środku aż do wystygnięcia
Krem
8. Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na sztywno
9. Przełożyć na bezę i dodać ulubione owoce liofilizowane
10. Smacznego:)