Pesto na 3 sposoby

Pesto to delikatna pasta o niezwykle bogatym smaku i aromacie. Niezwykle popularna w kuchni włoskiej, często stanowi bazę lub dodatek do innych dań. 

Nazwa potrawy pochodzi z genueńskiego dialektu, gdzie pestâ oznacza rozgnieść lub zmielić. 

Istnieje wiele odmian pesto. W zależności od regionu, lokalnych specjałów czy tradycji, pesto przygotowuje się z różnych warzyw. Na przykład, w Ligurii, pesto jest zwykle przygotowywane tylko z liści bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków pinii, czosnku i sera parmezan, bez dodatku sera pecorino. Natomiast w Toscanii, pesto jest często przygotowywane z liści rukoli lub szałwii, co daje wyjątkowy i oryginalny smak.

Jest jednym z najprostszych sposobów na pyszny i zdrowy posiłek. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do świeżej bagietki lub jako baza zamiast sosu pomidorowego do pizzy. Dostarcza wspaniałych doznań smakowych i jest istną bombą wartości odżywczych. Potrawa ta, jest bogata w witaminy i minerały. Oliwa z oliwek jest pełna przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów, a zawartość czosnku to istna kopalnia antyoksydantów.

Bazą klasycznej wersji jest bazylia, oliwa, orzechy i czosnek. Dziś zaproponuję dodatkowo moje modyfikacje, które zostały podkręcone dodatkiem innych, bardzo wartościowych warzyw – jarmużu i papryki.

Składniki i sposób przygotowania pesto z bazylii:

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki orzeszków piniowych

1/2 szklanki startego parmezanu 

1/2 szklanki startego sera pecorino romano

5 łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości, tańsze odpowiedniki mogą mieć gorzkawy smak)

4 szklanki liści bazylii

szczypta soli do smaku według uznania

Składniki i sposób przygotowania pesto z bazylii z jarmużem:

2 szklanki jarmużu bez twardych części

2 szklanki liści bazylii

1/2 szklanki orzeszków piniowych

1/2 szklanki startego parmezanu i/lub

1/2 szklanki startego sera pecorino romano

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości, tańsze odpowiedniki mogą mieć gorzkawy smak)

szczypta soli do smaku według uznania

Składniki i sposób przygotowania pesto z czerwonej papryki: 

2 duże czerwone papryki 

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki orzeszków piniowych

1/2 szklanki startego parmezanu i/lub

1/2 szklanki startego sera pecorino romano

5 łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości, tańsze odpowiedniki mogą mieć gorzkawy smak)

szczypta soli do smaku według uznania

Niezależnie od tego jakich składników używam, przygotowanie przebiega podobnie. Orzeszki lekko prażę na suchej patelni. Łączę z pozostałymi składnikami w wysokim naczyniu i całość dokładnie blenduję. 

W przypadku pesto z papryki, warzywo przed blendowaniem należy upiec w piekarniku. Robię to po to, aby wydobyć z niej niezwykły smak i pozbyć się skórki. Wkładam paprykę do piekarnika nagrzanego do 180°C, smaruję oliwą i piekę około 20 minut.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.