Smak idealnie doprawionej i chrupiącej skórki z kurczaka znany jest chyba każdemu. Idealnie wypieczona sprawia, że pałeczki z kurczaka nabierają wielowymiarowego smaku i charakteru. Aby osiągnąć ten efekt potrzebne jest odpowiednie zamarynowanie, a to uzyskasz z naszymi przyprawami! Mięso jest idealnie miękkie i wilgotne natomiast skórka chrupiąca i aromatyczna. Przygotuj razem z nami idealne pałeczki z kurczaka, które zachwycą niejednego kulinarnego smakosza:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 20 szt
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszne, pieczone pałeczki z kurczaka?
Składniki:
- 20 szt. pałeczek z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- pieprz czerwony – 2 łyżki
- przyprawa do udek z kurczaka – 1 łyżka
- liść laurowy 5 szt. lub 1 łyżeczka liść laurowy mielony
Sposób przygotowania:
1.Pałeczki z kurczaka myjemy i wkładamy do miski
2.Do miski wlewamy oliwę z oliwy, dodajemy przyprawę do udek z kurczaka i liść laurowy mielony
3. Tak przygotowane pałeczki możemy pozostawić w marynacie na całą noc lub od razy przystąpić do pieczenia
4. Blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia
5. Układamy wszystkie pałeczki i posypujemy je pieprzem czerwonym
6. Pieczemy na środkowym poziomie około 50 min / 180°C lub do momentu jak uzyskają złocisty kolor
7. Po tym czasie pałeczki z kurczaka są gotowe, smacznego:)