Placki z cukinii to smaczna propozycja, która sprawdzi się zarówno w roli śniadania jak i obiadu. Może być podawana samodzielnie z ulubionymi sosami oraz jako dodatek do potraw jednogarnkowych takich jak gulasz. Idealnie komponuje się z sosami na bazie śmietany, a także sosem pieczarkowym czy pomidorowym. Do placuszków możesz dodawać swoje ulubione przyprawy, pamiętaj, że ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Smacznego:)
Kategoria: Danie główne / Śniadanie
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować placki z cukinii?
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- koperek – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać drobno i włożyć do miski
2. Dodać sól, pieprz, czosnek granulowany, jajka, mąkę, mleko i wszystko dokładnie wymieszać
3.Dodać koperek i wszystko wymieszać
4. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i formować placuszki ( 1 łyżka = 1 placuszek)
5. Smażyć około 3 minuty na każdej stronie
6. Po tym czasie placuszki odkładać na talerz
7. Podawać na ciepło z ulubionym sosem