Polskie przyprawy do kiełbas

Polska kiełbasą stoi!

Kiełbasa: Siła tradycji

Wyroby wędliniarskie znane są w Polsce od stuleci. Początkowo, ze względu na niską dostępność mięsa, wędliny dostępne były tylko w domach szlacheckich lub na dworach książęcych czy królewskich. Miało to naturalny związek z tradycją szlacheckich polowań. Upolowaną zwierzynę należało spożytkować, a poroża czy skóry dołączyć do zbioru trofeów.

Stąd, kiełbasy w dawnej Polsce, wytwarzano głównie z dziczyzny. Można pokusić się o wniosek, że kiełbasa powstała w wyniku pragmatycznego podejścia do zagospodarowania 100% mięsa zwierzęcia, w stylu dzisiejszego “zero waste”. Najlepsze kawałki mięsa przeznaczano do pieczenia i częściowo do kiełbas. Z podrobów wytwarzano kaszanki i salcesony, z podgardla tłuszcze i skwarki, z kości natomiast wytwarzano potrzebne w życiu codziennym narzędzia i broń.

Tak jak dziś kiełbasy tradycyjne, tak i kiedyś, były one zrobione z mięsa wtłoczonego do jelita. “Kiełbasa stanowiła nieodzowny element tzw. bigosu hultajskiego. W czasach saskich dobry szlachecki kucharz powinien był umieć przyrządzać kiełbasę na 12 sposobów, a pański na 24” /Wikipedia/.

Rodzaje kiełbas i przyprawy do mięs

Kiełbasa na śniadanie

Polska kiełbasa jest znana i zachwalana na całym świecie. Eksportujemy ją niemal w każdy zakątek świata, szczycąc się jej walorami smakowymi i najwyższą jakością. Nasze polskie dobro narodowe, jest uznawane za jedne z najlepszych wyrobów wędliniarskich na świecie, co niezmiennie napawa nas dumą.

Współcześnie, wędliny najczęściej produkuje się z mięsa wieprzowego i wołowego. Jak to zatem jest? Wyroby wędliniarskie powstają na całym świecie, w takiej czy innej postaci. Wszystkie kiełbasy wyrabiane są z mięsa, a każda smakuje inaczej. Jamon Serrano to szynka wieprzowa, która smakuje zupełnie inaczej niż polska szynka. Włoskie prosciutto, salami czy hiszpańskie chorizo, znane i lubiane na całym świecie, wszystkie powstają z mięsa wieprzowego.

Czemu zatem ich smak i aromat całkowicie różnią się od kiełbasy podwawelskiej?

Rzecz rozbija się o ilość mięsa, użyte przyprawy do kiełbasy i sposób przetwarzania surowca. Im więcej mięsa, tym smak bardziej naturalny, a konsystencja zwarta. Przyprawy do mięsa, wzmacniają smak i aromat. Jednak, wydaje się, że to proces przygotowania ma największe znaczenie dla smaku. Wędlina gotowana, będzie miała zupełnie inny smak niż wędzona, suszona lub dojrzewająca.

Przemysł spożywczy szeroko wykorzystuje dodatki do żywności

Nasz sklep z przyprawami online posiada w swej ofercie przyprawy do kiełbas tradycyjnych i tych bardziej nowoczesnych. Czym są technologiczne dodatki do żywności?

Dodatki do żywności są substancjami, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność, ale dodawane są do żywności celowo, ze względów technologicznych określonych w niniejszym rozporządzeniu, takich jak konserwowanie żywności /WHO źródło: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/rozporzadzenie-1333-2008-w-sprawie-dodatkow-do-zywnosci-67839506/

Bez tego typu dodatków, przemysł wędliniarski nie byłby w stanie produkować i dostarczać nam większości znanych i lubianych rodzajów wędlin. Z całą pewnością żywność byłaby mniej trwała, co z kolei wpływało by na jej wysoką cenę. Oferta rozmaitych, dostępnych technologicznych przypraw do mięs wpływa na coraz większą różnorodność asortymentu i możliwość produkcji w Polsce wędlin, które ze względu na warunki klimatyczne, kiedyś nie mogły być wytwarzane w naszym kraju.

Zapraszamy! Sprawdź nasz sklep z przyprawami online i zapoznaj się z ofertą aż 34 przypraw do mięs, w opakowaniach od 100g do 5kg. Zapewniamy wysyłkę w 24h!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.