Czym tak na prawdę jest poncz…?
Poncz to napój wieloskładnikowy, który podawany jest w dużym naczyniu takim jak waza w duecie z łyżką wazową. Z reguły przeznaczony jest dla dużej liczby osób. Specjał ten „przywędrował: do nas z Indii. W Europie znany jest od XVIII w.
Poncz to świetny pomysł na zbliżającą się imprezę. Można przygotować go w formie dla dzieci. My poświęcimy dziś nieco czasu właśnie na tę wersję. Poncz to trunek, który z pewnością urozmaici imprezowy barek. Wygląda niecodziennie i tak samo smakuje. Jest pyszny i orzeźwiający. Możesz przygotować go praktycznie ze wszystkich dostępnych owoców, ale najlepsze są te soczyste o mocnym smaku i aromacie. W tym celu idealnie sprawdzą się pomarańcze i właśnie tych użyjemy. Poncz to dodatek, który sprawdzi się zresztą nie tylko na imprezie. Jest świetnym dodatkiem który popijać możemy w domowym zaciszu w chłodne zimowe dni. Rozgrzewa organizm, a przy tym świetnie smakuje.
Jak zatem przygotować ten trunek?
Przepisów na przygotowanie ponczu jest wiele i każdy oryginalny. Powiedzmy więc o składnikach, które w ponczu znaleźć się muszą bo w końcu w kuchni ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i kreatywność. Po pierwsze owoce, najlepsze są te sezonowe, aromatyczne i soczyste. Po drugie napój, oczywiście ulubiony:). Po trzecie sok z owoców, najlepiej świeżo wyciskany. Po czwarte cukier i w tym przypadku może to być syrop cukrowy lub cukier trzcinowy. Po piąte i ostatnie przyprawy, najlepiej korzenne takie jak cynamon, goździki czy anyż.
My przygotowaliśmy dziś naszą wersję ponczu, która z pewnością zachwyci każdego, dużego i małego. Przygotuj go razem z nami:)
Kategoria: Napój
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszny poncz, który idealnie sprawdzi się podczas zimowych dni?
Składniki:
- cynamon laska – 1 szt.
- goździki całe – 1 łyżeczka
- anyżu gwiaździsty (opcjonalnie) – 3 szt.
- 2 duże pomarańcze
- 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
- 50 gram cukru trzcinowego
- 40 gram koniaku
- 500 ml ulubionego soku owocowego
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze pokroić w ćwiartki lub plastry i wrzucić do dzbanka
2. Do garnka ulubiony napój, dodać laskę cynamonu, goździki, anyż i cukier trzcinowy – wszystko razem podgrzewać przez około 10 minut
3. Dodać sok z pomarańczy i wszystko razem podgrzać (około 2 minuty)
4. Poncz podawać od razu po przygotowaniu
5. Smacznego:)