Grzaniec to napój, który większości z nas, znany jest jako alkoholowy napój rozgrzewający. Najczęściej robiony na bazie wina, mocno schłodzony i gotowany z dużą ilości przypraw.
Często stosowany w celach leczniczych, jako napój napotny.
Powszechnie dostępny na zimowych jarmarkach Bożonarodzeniowych, stokach narciarskich czy kuligach, kiedyś był jednym z najdroższych i najbardziej ekskluzywnych napojów na królewskich stołach.
Jego historia sięga czasów starożytnych, a przynajmniej z tamtych lat pochodzą pierwsze zapiski na temat grzańca. Podczas biesiad podawano wino zaprawione miodem, korzeniami i prawdopodobnie przygotowywane w sposób, który zasadniczo nie różnił się od tego, który znamy współcześnie.
Po upadku Cesarstwa Rzymskiego, z racji braku dostępności składników, grzaniec stał się rzadkością. Popularności doczekał się ponownie w średniowieczu, w okresie wypraw krzyżowych i prawdopodobnie wtedy trafił także do Polski.
Ciekawostka: W Niemczech, grzane wino, czyli Glühwein, jest podstawowym napojem serwowanym w czasie bożonarodzeniowych biesiad. Podaje się na ciepło z przyprawami takimi jak goździki, cynamon, a czasami dodatkowo zaprawiane rumem.
Moja wersja grzańca to rozgrzewający napój dla całej rodziny, ponieważ nie dodaję do niego alkoholu. Moje dzieci mówią, że to grzańco-kompot:)
Rzeczywiście, podobnie jak w przypadku kompotu, jego bazę stanowią owoce. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający, a ze względu na składniki również zdrowy. Doskonale nadaje się jako forma napoju na zimne jesienne dni czy zimowe wieczory przy kominku.
Z racji zastosowanych korzennych przypraw, wpisze się także w nutę smakową posiłków bożonarodzeniowych, stanowiąc smaczny akcent i uzupełnienie świątecznych smakowitych dań.
W sklepach dostępne są gotowe zestawy przypraw w formie mieszanki do grzańca. Jednak z racji tego, że przyprawa jest jest mieszanką znanych i powszechnie dostępnych przypraw, własną kompozycję bez trudu można przyrządzić w domu.
Kategoria: Napój owocowy | Świąteczny klimat
Stopień trudności: Łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 litr soku z dowolnego owocu (jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka)
1 pomarańcza
1 cytryna
goździki – 4 szt.
½ łyżeczki cynamon mielony lub 1 szt. cynamon laska
imbir – ½ łyżeczki
kardamon – ½ łyżeczki
anyż – 1-2 gwiazdki
miód do posłodzenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Sok wlewam do garnka i wstawiam na gaz
- Kiedy zaczyna się gotować, zmniejszam gaz i dokładam przyprawy – goździki, cynamon, imbir, kardamon, anyż
- Gotuję około 2 minut
- Napój przelewam na kufla lub kubka
- Dodaję plasterek pomarańczy i cytryny
- Jeśli mamy ochotę na bardziej słodki smak dodaje do mojego kubka 1 łyżeczkę miodu.