Przepis na grzaniec bezalkoholowy

Grzaniec to napój, który większości z nas, znany jest jako alkoholowy napój rozgrzewający. Najczęściej robiony na bazie wina, mocno schłodzony i gotowany z dużą ilości przypraw.

Często stosowany w celach leczniczych, jako napój napotny.
Powszechnie dostępny na zimowych jarmarkach Bożonarodzeniowych, stokach narciarskich czy kuligach, kiedyś był jednym z najdroższych i najbardziej ekskluzywnych napojów na królewskich stołach.

Jego historia sięga czasów starożytnych, a przynajmniej z tamtych lat pochodzą pierwsze zapiski na temat grzańca. Podczas biesiad podawano wino zaprawione miodem, korzeniami i prawdopodobnie przygotowywane w sposób, który zasadniczo nie różnił się od tego, który znamy współcześnie.

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego, z racji braku dostępności składników, grzaniec stał się rzadkością. Popularności doczekał się ponownie w średniowieczu, w okresie wypraw krzyżowych i prawdopodobnie wtedy trafił także do Polski.

Ciekawostka: W Niemczech, grzane wino, czyli Glühwein, jest podstawowym napojem serwowanym w czasie bożonarodzeniowych biesiad. Podaje się na ciepło z przyprawami takimi jak goździki, cynamon, a czasami dodatkowo zaprawiane rumem.

Moja wersja grzańca to rozgrzewający napój dla całej rodziny, ponieważ nie dodaję do niego alkoholu. Moje dzieci mówią, że to grzańco-kompot:)
Rzeczywiście, podobnie jak w przypadku kompotu, jego bazę stanowią owoce. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający, a ze względu na składniki również zdrowy. Doskonale nadaje się jako forma napoju na zimne jesienne dni czy zimowe wieczory przy kominku. 

Z racji zastosowanych korzennych przypraw, wpisze się także w nutę smakową posiłków bożonarodzeniowych, stanowiąc smaczny akcent i uzupełnienie świątecznych smakowitych dań.

W sklepach dostępne są gotowe zestawy przypraw w formie mieszanki do grzańca. Jednak z racji tego, że przyprawa jest jest mieszanką znanych i powszechnie dostępnych przypraw, własną kompozycję bez trudu można przyrządzić w domu.

Kategoria: Napój owocowy | Świąteczny klimat

Stopień trudności: Łatwe

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

1 litr soku z dowolnego owocu (jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka)
1 pomarańcza
1 cytryna
goździki – 4 szt.
½ łyżeczki cynamon mielony lub 1 szt. cynamon laska
imbir  – ½ łyżeczki
kardamon – ½ łyżeczki
anyż – 1-2 gwiazdki
miód do posłodzenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Sok wlewam do garnka i wstawiam na gaz
  2. Kiedy zaczyna się gotować, zmniejszam gaz i dokładam przyprawy – goździki, cynamon, imbir, kardamon, anyż
  3. Gotuję około 2 minut
  4. Napój przelewam na kufla lub kubka 
  5. Dodaję plasterek pomarańczy i cytryny
  6. Jeśli mamy ochotę na bardziej słodki smak dodaje do mojego kubka 1 łyżeczkę miodu.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.